Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-498

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 24 april 2020

aan de eerste minister, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Coronacrisis - Periode van lockdown - Controle van de artsen - Opportuniteit - Veiligheid van de controleambtenaren (Covid-19)

epidemie
infectieziekte
gezondheidsinspectie
Sciensano
Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
arbeidsvoorwaarden
dokter

Chronologie

24/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
27/5/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-499

Vraag nr. 7-498 d.d. 24 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens een artikel in het dagblad La Libre van 17 april 2020 zullen de inspectiediensten van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) en van de FOD Volksgezondheid nagaan of de artsen uitsluitend essentiële raadplegingen en prestaties verrichten. Die maatregel in het kader van de strijd tegen het coronavirus zou immers niet altijd worden nageleefd.

Sinds14 maart 2020 zijn richtlijnen uitgevaardigd met het oog op het annuleren en uitstellen van niet-essentiële raadplegingen, onderzoeken en ingrepen in alle algemene en universitaire ziekenhuizen en revalidatiecentra evenals in de privéklinieken in België, om de best mogelijke zorg te kunnen bieden aan Covid-19-patiënten. Een richtlijn van Sciensano, de wetenschappelijke openbare instelling voor volksgezondheid, verruimde vervolgens die maatregel tot de ambulante zorg en de privépraktijken.

Volgens een brief aan de zorgverleners en aan de betrokken beroepsverenigingen zouden die richtlijnen echter niet altijd meer op een coherente wijze worden toegepast, aldus het RIZIV, de FOD Volksgezondheid, de Risk Management Group en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Volgens het artikel uit La Libre en volgens Jo De Cock, administrateur-generaal van het RIZIV, worden sommige hoofdartsen onder druk gezet om niet-essentiële ingrepen uit te voeren wegens de concurrentie met andere ziekenhuizen.

De bevoegde inspectiediensten van de overheid werken een monitoring uit om te kunnen volgen wat er zich afspeelt op het terrein en zullen gerichte controles kunnen uitvoeren.

Deze vraag behoort wel degelijk tot de bevoegdheid van de Senaat door het transversaal karakter ervan. Gezondheid en sociale zekerheid zijn immers federale bevoegdheden. De praktische uitvoering van het lockdownbeleid en van de exitstrategie is ook een bevoegdheid van de deelstaten.

Mijn vraag is of u van mening bent dat het aangewezen is controles uit te voeren bij een beroepsgroep die reeds onder enorme werkdruk, en mentale en emotionele druk staat. De artsen - zowel de huisartsen als de specialisten - moeten al wekenlang zeer intens werken, in niet altijd optimale omstandigheden (vooral op het vlak van het beschikbare materiaal).

Denkt u niet dat de energie moet gericht zijn op een zo snel en efficiënt mogelijke uitroeiing van Covid-19?

Bovendien zou het overheidspersoneel dat belast is met de controle van de artsen op zijn beurt worden blootgesteld aan contact met risicopersonen, namelijk de artsen. Denkt u dat het aangewezen is om ze op die manier bloot te stellen?

Beschikt u over bijkomende informatie?

Antwoord ontvangen op 27 mei 2020 :

Ik verwijs naar het antwoord van de minister van Volksgezondheid, aan wie de vraag eveneens werd gesteld.