Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-497

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 23 april 2020

aan de eerste minister, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Coronavirus - Verspreiding - Beperking - Winkels die heropend worden tijdens de lockdown - Personeel met mondmaskers - Eventuele verplichting - Eventuele sancties (Covid-19)

grootwarenhuis
infectieziekte
gevaren voor de gezondheid
epidemie
verkooppunt
medisch en chirurgisch materiaal

Chronologie

23/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/5/2020)
27/5/2020Antwoord

Vraag nr. 7-497 d.d. 23 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Begin april 2020 is een werknemer van Colruyt overleden aan Covid-19. Volgens werknemers van de winkelketen zou de directie geweigerd hebben om het personeel mondmaskers te laten dragen om de klanten niet af te schrikken. Andere winkels werden daar ook van beschuldigd.

Het dragen van een mondmasker en van handschoenen zijn nochtans elementaire bijkomende beschermingsmaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Op 18 april 2020 mochten, als gevolg van de beslissing van de regering, sommige handelszaken (tuincentra, doe-het-zelfzaken, enz.) hun deuren weer openen, waardoor er voor die winkels lange rijen met kooplustigen werden gevormd nog voor ze opengingen…

Deze vraag valt onder de bevoegdheid van de Senaat vanwege het transversaal karakter ervan. Het beheer van de lockdown is een federale materie. Voor economie, de uitvoering van het lockdownbeleid, en voor preventieve gezondheidszorg zijn de deelstaten bevoegd.

1) Waarom wordt het personeel van winkels die weer opengaan niet verplicht om mondmaskers en handschoenen te dragen om te voorkomen dat de pandemie opnieuw gaat pieken?

2) Moet er geen sancties komen voor winkels die zich daar niet aan houden?

Antwoord ontvangen op 27 mei 2020 :

Op 22 april 2020 hebben de sociale partners van de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk, de beleidscel van de minister van Werk en experten van de federale overheidsdienst (FOD) Werkgelegenheid in overleg een generieke gids uitgewerkt om ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropstart van de economische activiteiten.

Deze gids reikt een kader met maatregelen aan die op maat moeten worden ingekleurd door de sectoren en door elke werkgever, om ervoor te zorgen dat activiteiten opnieuw kunnen worden opgestart in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden, zodat een nieuwe piek van coronabesmettingen kan worden vermeden.

Tegelijk biedt deze gids ook ondersteuning aan ondernemingen en / of sectoren die geen onderbreking van hun activiteiten hebben gekend en die al de nodige maatregelen hebben genomen om de continuïteit van hun activiteiten te kunnen waarborgen tijdens de lockdown. Zij kunnen de reeds genomen maatregelen aftoetsen aan de maatregelen in de gids, die op dat vlak dus een inspiratiebron kan zijn.

De generieke gids is een evolutief document. De inhoud ervan wordt aangevuld in functie van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en goede praktijken.

De gids bevat met name een hoofdstuk over mondmaskers. Hierin staat: «In de situaties waar de 1,5 meter niet kan worden gerespecteerd en na uitputting van de organisatorische maatregelen en de collectieve beschermingsmiddelen, kan het dragen van mondmaskers als bijkomende maatregel nodig zijn, in samenhang met andere preventiemaatregelen en met respect voor de preventiehiërarchie.»

Deze gids werd verspreid onder de paritaire comités binnen de sectoren, die zich hierop konden baseren om veiligheidsprotocollen op te stellen. Aangezien deze protocollen worden gesloten in de vorm van collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s), zijn ze van toepassing.

De sociaal inspecteurs van de algemene directie Toezicht op het welzijn op het werk van de FOD Werkgelegenheid zijn belast met het informeren en begeleiden van werkgevers en werknemers, en overeenkomstig het Sociaal Strafwetboek met het toezien op de naleving van de verplichtingen die gelden in ondernemingen. De niet-naleving van die verplichtingen kan dus in voorkomend geval leiden tot de sluiting van de onderneming.

Bovendien heeft de Nationale Veiligheidsraad van 6 mei 2020 aangegeven dat, in het kader van de heropening van de winkels op 11 mei 2020 (fase 1b van het exitplan), het dragen van een mondmasker ten zeerste aanbevolen wordt in winkels en, in het algemeen, op plaatsen waar geen veilige afstand kan worden gerespecteerd.

Doel is uiteraard te zorgen voor een heropstart van de economische activiteit in gezonde en veilige omstandigheden voor iedereen.