Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-493

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 22 april 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Coronavirus - Verspreiding - Beperking - Elektronische betaalmiddelen - Ouderen of digibeten - Cashbetalingen - Toelating (Covid-19)

infectieziekte
epidemie
zilver
elektronisch betaalmiddel
betaling
digitale kloof
bejaarde

Chronologie

22/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 21/5/2020)
28/4/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-494

Vraag nr. 7-493 d.d. 22 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat. Ze gaat onder meer over preventie inzake volksgezondheid. Daarvoor zijn de deelstaten bevoegd.

Elektronisch of contactloos betalen zorgt ervoor dat er geen fysiek contact is tussen winkelbedienden en klanten.

Met deze maatregel kan de verspreiding van het coronavirus worden tegengegaan, aldus Hans Cardyn, woordvoerder van de sectorfederatie voor handel en diensten Comeos.

De federatie vaardigde die aanbeveling uit in samenspraak met de FOD volksgezondheid en viroloog Marc Van Ranst.

Volgens de informatie die nu beschikbaar is, mag een handelaar voortaan, en voor onbepaalde tijd, een cashbetaling weigeren, hetgeen hij voor de crisis niet mocht. Dit moet wel duidelijk in de winkel worden geafficheerd.

Cashbetalingen zijn daarom nog niet geheel uit onze samenleving verbannen: biljettenverdelers zijn nog in werking en men kan nog in klinkende munt betalen in winkels die dat toestaan.

Op bankbiljetten en muntstukken kunnen zich nochtans wel bacteriën en virussen bevinden als ze door de handen zijn gegaan van een zieke of besmette persoon.

Elektronisch betalen, met een kaart of via de smartphone, wordt ook aanbevolen door de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin.

Ook al wordt de beperking van het gebruik van bankbiljetten en van muntstukken sterk aanbevolen, toch verdwijnt het cashgeld niet uit circulatie.

Febelfin verklaarde recent nog dat zorgen voor de beschikbaarheid van cashgeld één van zijn essentiële opdrachten blijft.

Voor de betaling met een kaart via een Bancontactterminal moet de code nog altijd gevormd worden op het klavier, maar handelaars worden verplicht om hun toestellen regelmatig te ontsmetten.

Cashgeld is niet weg te denken uit onze levens, en ik geef toe dat we moeten proberen om het zo weinig mogelijk te gebruiken zolang de epidemie duurt.

Naar verluidt ondervinden ouderen of mensen die geen enkele mogelijkheid hebben om elektronisch te betalen grote moeilijkheden om hun levensnoodzakelijke boodschappen te doen.

Alle artsen zijn het over één punt eens: de beste bescherming tegen het virus blijft het regelmatig wassen van de handen en goede hygiënische reflexen blijven noodzakelijk, welke betaalmethode ook wordt gebruikt.

Zouden cashbetalingen niet aanvaard kunnen worden voor ouderen of digibeten, gelet op het feit dat nodeloze verplaatsingen terug naar huis of om geld op te halen het risico op besmetting voor iedereen verhoogt?

Wat is uw standpunt ter zake? Beschikt u over cijfers met betrekking tot dit probleem, dat voor veel van onze medeburgers heel reëel is?

Antwoord ontvangen op 28 april 2020 :

De kans dat je met het Covid-19 virus besmet wordt bij cash betaling of betaling via bankkaart is heel klein.

In beide gevallen blijft een goede handhygiëne de belangrijkste maatregel.

Als je met een bankkaart betaalt is het dus eveneens belangrijk om je handen te wassen als je de toetsen van het toestel (en je bankkaart zelf) hebt aangeraakt.