Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-470

van Véronique Durenne (MR) d.d. 3 april 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Paracetamol - Gebruik in België - Cijfers - Vrije toegang tot het geneesmiddel - Verbod

vrij verkrijgbaar geneesmiddel
geneesmiddel
officiële statistiek
verkoopvergunning

Chronologie

3/4/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/5/2020)
11/5/2020Antwoord

Vraag nr. 7-470 d.d. 3 april 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds 15 januari 2020 mag paracetamol in Franse apotheken niet meer in vrij toegankelijke winkelrekken liggen. Paracetamol is het meest verkochte geneesmiddel in de apotheken bij onze zuiderburen. Voortaan mag het geneesmiddel enkel nog achter de toonbank worden uitgestald en mag de klant het niet zelf uit de rekken nemen, wat tot nu toe wel gebeurde.

Paracetamol is inderdaad een van de meest gebruikte geneesmiddelen, in het bijzonder bij lichte en matige pijn of bij koorts. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij griep, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, tandpijn, menstruatiepijn, enzovoort.

Geneesmiddelen die paracetamol bevatten zijn veilig en efficiënt bij correct gebruik, maar kunnen ook gevaarlijk zijn bij onaangepast gebruik. Elke doos paracetamol bevat immers een dodelijke dosis die voldoende is om een geneesmiddelenintoxicatie te veroorzaken en ernstige acute leverinsufficiëntie te ontwikkelen.

Volgens professor Jean-Michel Dogné, directeur van de afdeling Farmacie aan de Universiteit van Namen, is verkeerd gebruik van paracetamol de belangrijkste oorzaak van levertransplantaties. Een buitensporige dosis of langdurig gebruik van het geneesmiddel is immers bijzonder gevaarlijk voor de lever. Daarom vraagt hij dat dezelfde maatregel in ons land wordt toegepast.

De nieuwe maatregel die in Frankrijk van kracht is kan als symbolisch of anekdotisch worden beschouwd, maar het doel ervan is te herinneren aan de noodzaak dat apothekers toelichting geven bij het juiste gebruik van geneesmiddelen, in het belang van de volksgezondheid.

Ik heb deze vraag ook gesteld aan de Waalse minister van volksgezondheid, die bevoegd is voor preventiemaatregelen, zoals wat betreft de risico's voor de gezondheid die regelmatig gebruik van hoge dosissen of een langdurig gebruik van paracetamol met zich meebrengen.

1) Beschikt u over gegevens met betrekking tot het gebruik van paracetamol in België?

2) Wat is uw standpunt over de invoering van een verbod op vrije toegang tot paracetamol bij ons?

Antwoord ontvangen op 11 mei 2020 :

1) Wij hebben geen exacte cijfers over de consumptie van paracetamol aangezien paracetamol verkrijgbaar is zonder terugbetaling. Bijgevolg is er geen facturatie aan het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) waardoor de werkelijk geconsumeerde volumes paracetamol moeilijk te kennen zijn. We kunnen ons evenwel een idee vormen van deze consumptie op basis van de gemiddelde verkoopcijfers die de farmaceutische firma's hebben verstrekt in het kader van de strijd tegen geneesmiddelentekorten tijdens de Covid-19 crisis. Volgens deze cijfers zouden de farmaceutische firma's per maand gemiddeld meer dan 900 000 doosjes geneesmiddelen op basis van paracetamol verkopen wat betreft formules voor oraal gebruik bestemd voor volwassenen, alle doseringen en verpakkingsgroottes samen. Desalniettemin moet bij dit cijfer de kanttekening worden gemaakt dat het vermelde volume beïnvloed kan zijn door hamstergedrag in de context van Covid.

2) Deze maatregel die de vrije toegang verbiedt, is al van kracht in België. Volgens het koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers mag het publiek geen fysieke toegang hebben tot geneesmiddelen in de apotheek. De naleving van deze verplichting vormt overigens ook een aandachtspunt tijdens de inspecties die de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) uitvoeren in de apotheken. Geneesmiddelen zijn bijgevolg ook niet vrij verkrijgbaar buiten de apotheek.