Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-391

van Stephanie D'Hose (Open Vld) d.d. 9 maart 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met de Regie der gebouwen, en minister van Europese Zaken

Vervalste kunstwerken - Aantallen - Inbeslagname

kunstvoorwerp
namaak
beslag op bezittingen
officiële statistiek

Chronologie

9/3/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/4/2020)
29/9/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-392

Vraag nr. 7-391 d.d. 9 maart 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlandse valsekunstexpert René Loesberg meent dat er heel wat nepkunst in omloop is. «Ik moet regelmatig mensen teleurstellen die denken dat ze tonnen aan kunst in bezit hebben.» Het meldpunt wordt opgezet vanuit de kunstsector.

Om aanbieders van valse kunst te kunnen aanpakken is het nodig dat politie en justitie weten waar deze stukken worden aangeboden en dat deze stukken vals zijn.

Bevoegdheid van de Senaat: de Gemeenschappen zijn bevoegd voor de kunsten, in het bijzonder wat de bescherming van ons cultureel erfgoed betreft. Zo kunnen bijvoorbeeld de kerkfabrieken een beroep doen op Vlaamse subsidies om hun patrimonium te beveiligen tegen diefstal. Vlaanderen werkte mee aan het opzetten van een website (http://www.faronet.be) waar kerkdiefstallen (cf. http://www.religieuserfgoed.be) centraal worden geregistreerd en dit in samenwerking met de Kunstcel van de federale politie.

Ik heb dan ook volgende vragen voor de geachte minister :

1) Hoeveel vervalste kunstwerken werden in ons land in beslag genomen, respectievelijk voor 2017, 2018 en 2019? Kunt u die cijfers duiden?

2) Hoeveel bedroeg de totale vermeende waarde van de in beslag genomen valse kunstwerken? Kunt u die cijfers duiden?

3) Volstaat de huidige handhaving? Zo ja, kan dit uitvoerig worden toegelicht?

4) Hoeveel mensen werden voor zulke feiten veroordeeld? Tegen hoeveel mensen werd een proces-verbaal opgesteld voor handel in vervalste kunst? Graag kreeg ik cijfers voor de jaren 2017, 2018 en 2019? Kunt u die cijfers duiden?

Antwoord ontvangen op 29 september 2020 :

1) Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar wat de in beslagname van valse werken betreft. Er is op de centrale directie van de Bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) momenteel één dossier gekend dat nog lopend is.

2) De waarde van de kunstvoorwerpen wordt niet opgenomen in de databank vermits deze volgens de omstandigheden nogal verschillen.

3) Er worden inderdaad veel valse werken vooral via internet aangeboden. Enkel indien er een klacht bij de politie neergelegd wordt, zal er een onderzoek kunnen opgestart worden.

4) Deze cijfers worden niet bijgehouden. Er is dan ook geen zicht op de veroordelingen voor deze specifieke feiten.