Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-372

van Orry Van de Wauwer (CD&V) d.d. 27 februari 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Safe To Be by Speak Out-project - Anti-LGBTI-haatmisdrijven - Holebi- en transfoob geweld - Politiediensten

seksuele minderheid
bestrijding van discriminatie
slachtofferhulp
bewustmaking van de burgers
politie
discriminatie op grond van seksuele geaardheid

Chronologie

27/2/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2020)
2/4/2020Antwoord

Vraag nr. 7-372 d.d. 27 februari 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verantwoording van het transversale karakter van de vraag: handhaving is een federale bevoegdheid, sensibilisering is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. Initiatieven als deze toolkit kunnen helpen het vertrouwen van slachtoffers van LGBTI-foob geweld in (de afhandeling van een melding door) de politie te doen toenemen en hierrond te sensibiliseren.

Çavaria ontwikkelde binnen het project «Safe To Be by Speak Out» een toolkit voor politie- en slachtofferdiensten. De toolkit wil politieagenten de nodige vaardigheden bijbrengen om haatmisdrijven op een correcte manier te identificeren en te registreren. Dat heeft als doel een klimaat te creëren waarbij slachtoffers van anti-LGBTI-haatmisdrijven zich veilig voelen om misdrijven tegen hen begaan aan te geven. Zo kan dit initiatief helpen om meer gevallen van holebi- en transfoob geweld te registreren, doordat slachtoffers zich veiliger voelen bij een melding.

Slachtoffers van holebi- en transfoob geweld doen niet altijd melding bij de politie: slachtoffers hebben angst voor vernedering, schamen zich, willen dit privé houden of niet uit de kast komen, enz. In mijn schriftelijke vraag 7-341 informeer ik onder andere naar het aantal meldingen van holebi- en transfoob geweld, alsook naar een schatting van het «dark number». In mijn schriftelijke vraag 7-342 informeer ik naar de meldpunten bij de politie voor dergelijke meldingen en naar de mogelijkheid tot «anoniem melden».

Naar aanleiding van de lancering van de toolkit binnen het Safe To Be by Speak Out, stel ik de minister graag volgende vragen:

1) Hoe staat de minister tegenover het Safe To Be by Speak Out-project, waarbij zowel politiediensten als slachtoffers (en -diensten) gensensilibeerd worden?

2) Zullen de Belgische politiediensten gebruik maken van deze toolkit?

3) Zal dit voorzien worden binnen het opleidingstraject van de agenten? Graag meer toelichting.

4) Zal de toolkit ook aangereikt worden buiten het opleidingstraject, als vorm van «bijscholing» voor reeds actieve agenten? Graag leer toelichting.

5) Naast een interactief luik om te leren, bevat de toolkit ook een theoretisch luik. In hoeverre reikt de toolkit nieuwe werkmethoden en inzichten aan?

Antwoord ontvangen op 2 april 2020 :

1) De strijd tegen misdrijven en geweld naar LGTB-personen toe is een belangrijk onderwerp. Er bestaan initiatieven op dit vlak, het project «Safe to be by speak out» is er daar één van.

Er zijn verschillende opleidingen en tools ontwikkeld door de Europese instanties.

Er moet prioriteit worden gegeven aan initiatieven die in samenwerking met de politie worden ontwikkeld met het oog op een verdere uitvoering. Hierover moet worden nagedacht.

2) & 3) Momenteel is het te vroeg om aan te kondigen of de federale politie deze tool op een gestructureerde manier zal gebruiken en zal integreren in de basis- of voortgezette opleiding. Dit zal onder meer afhangen van de strategische prioriteiten van de federale politie (Nationaal Veiligheidsplan, opdrachtbrief van de commissaris-generaal, diversiteitsbeleid, enz.). Dit initiatief kan echter, als aanvulling op bestaande initiatieven, worden gebruikt door de eenheden van de federale politie en de politiezones die dat wensen.

4) & 5) De omzendbrief COL13/2013 bepaalt hoe de politiediensten moeten reageren op klachten over discriminatie en haatdelicten. Deze omzendbrief voorziet in de aanwijzing van referentiepersonen binnen de politiezones en per eenheid van de federale politie. De referentiepersonen moeten een opleiding volgen die door Unia wordt gegeven. Er wordt jaarlijks de mogelijkheid geboden om per gerechtelijk arrondissement een studiedag te organiseren waar nieuwe perspectieven kunnen worden besproken. Bovendien bieden de opleiding en de studiedag een platform voor de verspreiding van best practices onder referentiepersonen.

In dit opzicht kan de toolkit van het project Safe to be by speak out bijkomende informatie bevatten voor de referentiepersonen «COL 13/2013» alsook een diepgaande studie vormen voor politieagenten betreffende bestaande initiatieven (cluster 12 «Sociale Oriëntatie» van de basisopleiding, infosessies door de VZW Rainbow Cops Belgium, omzendbrief COL 13/2013 inzake discriminatie en haatdelicten).