Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-350

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 3 februari 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Humanitaire visa - Aantal - Criteria - Procedure - Instelling bevoegd voor de toekenning

asielzoeker
toelating van vreemdelingen
Syrië
Irak
administratieve bevoegdheid
politiek asiel
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
politieke vluchteling

Chronologie

3/2/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2020)
19/5/2020Rappel
13/7/2020Rappel
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-961

Vraag nr. 7-350 d.d. 3 februari 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Gezien de bevoegdheden van de deelstaten inzake asiel en migratie (integratiebeleid, arbeidsvergunning, buitenlandse studenten, enz.), heeft deze vraag een transversaal karakter en behoort ze tot de bevoegdheid van de Senaat.

In januari 2019 brak Visagate uit. Het beleid inzake humanitaire visa van uw voorganger, de heer Theo Francken, kreeg hevige kritiek.

De toekenning van humanitaire visa voor België aan personen uit Syrië en Irak verliep niet-transparant. Een Mechels gemeenteraadslid, Melikan Kucam, zou belangrijke geldsommen hebben ontvangen in ruil voor visa voor leden van de Assyrisch-christelijke gemeenschap van Syrië of Irak.

In overleg met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zou dat gemeenteraadslid lijsten van personen hebben opgesteld die voorrang kregen bij de toekenning van een visum.

In de zaak werd nog geen uitspraak gedaan. Naar aanleiding van de ernstige beschuldigingen in deze zaak (mensenhandel, passieve corruptie en verduistering) werd het hele Belgische systeem van de toekenning van humanitaire visa aan de kaak gesteld.

Na de hoorzittingen in de Kamer van volksvertegenwoordigers en het onderzoek dat u hebt bevolen, werd gewezen op de gevaren van de huidige procedures voor de toekenning van humanitaire visa: de procedure is niet transparant en objectieve criteria ontbreken.

1) Hoeveel humanitaire visa werden uitgereikt sinds uw kabinet de bevoegdheid voor Asiel en Migratie heeft overgenomen? Voor welke nationaliteiten?

2) Welke criteria werden opgesteld om de transparantie te verzekeren inzake de discretionaire bevoegdheid van de minister bevoegd voor Asiel en Migratie?

3) Welke procedure moet men volgen om een aanvraag voor een humanitair visum in te dienen wanneer een persoon die een band heeft met België zich in gevaar voelt en internationale bescherming wenst?

4) Welke instelling kent de humanitaire visa toe?

5) Werden die humanitaire visa allemaal aanvaard door Fedasil?

6) Wat is de stand van zaken?