Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-342

van Orry Van de Wauwer (CD&V) d.d. 31 januari 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Homofobe agressie - Anonieme aangifte

discriminatie op grond van seksuele geaardheid
lichamelijk geweld
seksuele minderheid
bestrijding van discriminatie

Chronologie

31/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2020)
5/3/2020Antwoord

Vraag nr. 7-342 d.d. 31 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verantwoording van de transversale karakter van de vraag: handhaving is een federale bevoegdheid, sensibilisering is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. Een duidelijk beeld op de klachten is belangrijk voor een effectieve sensibilisering. Duidelijkheid over de meldpunten en de mogelijkheid tot anoniem melden dragen hiertoe bij.

Naar aanleiding van gevallen van homofoob geweld in Brussel in april 2019, las ik over een meldpunt voor homofobe agressie bij de politie. In navolging op mijn eerdere, recente schriftelijke vraag naar de meldingen van holebi- en transfoob geweld bij de politie, informeer ik naar deze specifieke meldpunten voor homofobe agressie.

Aanvullend hieraan, informeer ik ook naar de mogelijkheid tot het anoniem melden van homofoob (fysiek en verbaal) geweld. Als antwoord op schriftelijke vraag nr. 5-5103 van toenmalig senator Lijnen naar de mogelijkheid tot anonieme aangifte van homofoob geweld, gaf de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken het volgende antwoord: "Mijn diensten bestuderen het Nederlandse voorbeeld om anoniem aangifte te doen op dit moment nog, en als het haalbaar blijkt, zal ik zeker de nodige acties ondernemen voor de implementatie van een dergelijk meldingssysteem."

Daarom stel ik de geachte minister volgende vragen:

1) Beschikt elke politiezone over een meldpunt voor homofobe agressie? Kan hij een overzicht geven van de politiezones die dergelijk specifiek meldpunt hebben?

2) Hoeveel meldingen kwamen er binnen per meldpunt?

3) Lopen er sensibiliseringsacties vanuit de politie voor deze meldpunten?

4) Wat is de status van anonieme aangiftes van homofoob geweld? Werd dit systeem geïmplementeerd, of zijn er nog plannen in deze richting?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2020 :

1) In het kader van de reguliere werking van lokale politiekorpsen  kan elke burger melding/aangifte doen van homofobe agressie volgens in het kader van de uitvoering van de basisfunctionaliteiten, in het bijzonder onthalen, tussenkomen en bejegenen.

Het voorgaande houdt in dat elke politieambtenaar op een professionele wijze slachtoffers in het algemeen, slachtoffers van homofoob geweld in het bijzonder, moet kunnen onthalen en bejegenen, inclusief het opstellen van een proces-verbaal, het verstrekken van de nodige basisinformatie en de nodige verwijzingen, al dan niet intern, moet kunnen verzekeren.

In functie van het beleid, al dan niet ingeschreven in het zonaal veiligheidsplan, zullen (meer) personeelsleden gevormd zijn om extra aandacht te besteden aan de meldingen van getuigen en de aangiften van de slachtoffers. Hier is te verwijzen naar de omvang van de diensten “maatschappelijk cel”, “politionele slachtofferbejegening”, e.d., het aantal gespecialiseerde personeelsleden inzake politionele slachtofferbejegening maar ook naar de referentiepersonen “haatmisdrijven” (Col 13/2013).

Het moet gesteld worden dat in functie van de karakteristieken van de politiezones niet overal op dezelfde wijze en mate aandacht wordt besteed aan het fenomeen. Dit komt tot uiting in de interne initiatieven waarbij sommige grote politiekorpsen ernaar streven in het kader van een algemeen diversiteitsbeleid elke medewerker een vorming intern te doen volgen en de bijzondere zorg die besteed is aan de selectie en de aanstelling van één of meerdere referentiepersonen Col 13/2013.

Het kan ook gebeuren dat in functie van de actualiteit politiepatrouilles bijzonder georiënteerd worden in preventief perspectief.

Sommige (grote) politiezones hebben daarenboven een apart meldpunt “homofoob geweld”, docht dit is eerder zeldzaam. Ons zijn 2 bekend : PZ Gent en PZ Brussel Hoofdstad – Elsene. Het aantal meldingen/aangiften zijn aan de (zeer) lage kant.

Het gering aantal specifieke meldpunten moet verklaard worden door het gegeven dat het homofoob geweld in regel binnen het ruimer kader van “haatmisdrijven” wordt benaderd. Moet daarbij onderstreept worden dat de bestuurlijke overheden vaak via eigen diensten – preventie- en sociale diensten al dan niet in samenwerking met private partners – structureel werken, acties opzetten en al dan niet anonieme meldpunten, buiten de politie, opzetten.

2) We beschikken over geen gegevens.

3) Neen, er zijn geen algemene specifieke campagnes binnen de politiediensten gekend. Er lopen wel, vooral dan in de grotere politiezones, algemene campagnes om de aangiftebereidheid in het algemeen via de algemene/klassieke aangiftekanalen in het kader van de Col 13/3013 te stimuleren. Veelal gaat dit gepaard met een inclusieve communicatie naar de verschillende kwetsbare groepen, met oog voor de doelgroep specifieke kenmerken.

Daarnaast zijn er mogelijks ook interne vormingen, deelnames/bijdragen tot evenementen en netwerken van politiediensten om het vertrouwen van kwetsbare doelgroepen/gemeenschappen te stimuleren. PZ Antwerpen is hier een voorbeeld van : resultaatgerichte campagnes die samen te gaan met gelijklopende inhoudelijke maatregelen en acties.

4) Binnen de politiediensten lopen geen algemeen verspreide systemen inzake anonieme aangiften.

Een privé-app (“Cavaria”) werd destijds als proefproject in gebruik genomen : de resultaten hadden een negatief effect op het veiligheidsgevoel, waarop men besloot deze niet meer te gebruiken.

Een goede praktijk betreft een app (https://uni-form.eu ) waar de Lokale Politie van Antwerpen zijn medewerking aan heeft gegeven. De PZ Antwerpen werkt ook mee aan verschillende EU projecten die de rapportage kunnen stimuleren (Speak Out, Call it hate, no hate, enz.) in partnerschap met UNIA.

LGBTQI+-fobe incidenten kunnen ook anoniem gemeld worden via het Rainbow House (Kolenmarkt 42, te 1000 Brussel). Dit project gaat uit van Brussel Preventie & Veiligheid (via haar Observatorium – BOPV) en de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (equal.brussels). Het BOPV en equal.brussels willen de omvang van het fenomeen in kaart brengen door het verzamelen van kwantitatieve gegevens zodat beleidsaanbevelingen kunnen geformuleerd worden voor de bevoegde overheid.