Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-320

van Véronique Durenne (MR) d.d. 27 januari 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Materniteiten - Sluiting - Situatie ter plaatse - Inachtneming

moederschap
ziekenhuis

Chronologie

27/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/2/2020)
12/3/2020Rappel
25/5/2020Antwoord

Vraag nr. 7-320 d.d. 27 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het verslag over de organisatie van de materniteiten in België, dat op 16 januari 2020 werd gepubliceerd, stelt het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) dat 17 van de 104 kraamklinieken in België (59 in Vlaanderen, 34 in Wallonië en 11 in Brussel) zouden moeten sluiten. Het kenniscentrum vindt dat er teveel materniteiten zijn, wat te hoge kosten met zich meebrengt. Volgens het KCE moet een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen uitvoeren, om de kostprijs per bevalling te kunnen verlagen tot die van de efficiëntere materniteiten, en zonder dat daarbij de goede zorg in het gedrang komt.

Verder moet elke vrouw in ons land binnen een halfuur een materniteit met de wagen kunnen bereiken.

Ik lees niettemin, bijvoorbeeld wat de campus Auvelais betreft van het Centre hospitalier régional Sambre et Meuse (CHRSM), dat in geval van sluiting de aanstaande moeders die in de streek van de Beneden-Samber wonen, meer dan dertig minuten moeten rijden om zich naar Namen of naar Charleroi te begeven. In geval van een probleemzwangerschap is een aanrijtijd van dertig minuten bovendien veel te lang.

U kondigde aan dat een dergelijke hervorming opportuniteiten zou bieden voor investeringen in andere domeinen van de gezondheidszorg.

Na die aankondiging werden verschillende argumenten vanuit het werkveld naar voren geschoven.

Ik verneem onder meer dat in de streek van Verviers de kraamkliniek van Eupen zou gesloten worden en dan blijft in de Duitstalige Gemeenschap enkel nog die van Sankt Vith over, die met de wagen zesenvijftig minuten verwijderd is van Kelmis, waar het Duits ook de officiële taal is.

Ik lees ook dat er in de materniteit van Sint-Elisabeth te Verviers, die ook gesloten zou worden, er tegenover 577 geboorten in 2018, zelfs 650 geboorten waren in 2019. Die cijfers liggen dus hoger dan de minimumgrens van de studie.

Bovendien verneem ik dat de materniteit van het Centre hospitalier régional de Huy (CHRH) gesloten zou moeten worden, juist nu ze helemaal gerenoveerd en uitgebreid werd. Het behoud ervan was trouwens één van de voorwaarden voor de opname in het netwerk van openbare ziekenhuizen van de provincie Luik.

Gelet op wat voorafging, hoe zal u de aangekondigde hervorming doorvoeren en ervoor zorgen dat de situatie ter plaatse voldoende in acht wordt genomen?

Antwoord ontvangen op 25 mei 2020 :

Aan het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) werd gevraagd om aanbevelingen te formuleren over de organisatie en de capaciteit van materniteiten in de Belgische ziekenhuizen, op gebied van grootte, geografische spreiding en aantal bedden. De aanbevelingen kwamen tot stand na een wetenschappelijk literatuuronderzoek alsook na het exploreren van de internationale trends, waar de schaalvergroting als doel heeft om schaalvoordelen (dalende kost bevalling, stijging efficiëntie) te realiseren. Om een verband tussen de grootte van een materniteit en de efficiëntie te onderzoeken, werd door het KCE een schaalefficiëntie-analyse uitgevoerd.

Er werden nog geen beleidsbeslissingen genomen inzake de materniteiten. Deze studie is uitgevoerd omdat het uitermate belangrijk is dat toekomstige hervormingen steunen op wetenschappelijke evidentie zoals betrouwbare gegevens, internationale goede praktijken en literatuur, alsook op input van experten en belanghebbenden. In het kader van de bepaling van het zorgaanbod en de afstemming binnen en tussen de ziekenhuisnetwerken zal de input van het terrein essentieel zijn.

Zoals u kon lezen in de KCE studie viel de specifieke zorg voor risicovolle zwangerschappen buiten de scope van het onderzoek. Dit zal, samen met alle aspecten van pré-, peri- & postnatale zorg, worden opgenomen om samen met experten en belanghebbenden de materniteiten in het Belgische zorglandschap verder in kaart te brengen.

Het is ten alle tijde cruciaal dat een toekomstige hervorming de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg niet in het gedrang brengt en dat publieke middelen binnen de gezondheidssector zo doelmatig mogelijk worden gebruikt.