Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-312

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 23 januari 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Tampons en maandverbanden - Aanwezigheid van schadelijke stoffen - Gezondheidsrisico's voor vrouwen - Maatregelen - Overleg met de deelstaten en de Europese Unie

gevaarlijke stof
openbare gezondheidszorg
vrouw
farmaceutisch product
volksgezondheid
giftige stof
gevaren voor de gezondheid

Chronologie

23/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/2/2020)
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-740

Vraag nr. 7-312 d.d. 23 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Een jonge inwoonster van Somzée is gestorven op de leeftijd van zeventien jaar. Het was een sportief meisje dat bezweken is aan het toxischeschoksyndroom, ook tamponziekte genaamd. De familie wenst betere informatie over de mogelijk risico's, zowel voor vrouwen en meisjes, als voor het verzorgend personeel.

In Frankrijk is ook een overlijden te betreuren: een meisje moest in allerijl op de intensive care afdeling opgenomen worden. Na tal van onderzoeken besloten de artsen dat het om een gynaecologisch probleem ging en niet over griep zoals op basis van een eerste onderzoek werd gedacht.

Na de overbrenging naar het universitair ziekenhuis van Limoges en een tweede ingreep, wordt vastgesteld dat de patiënte een abces van 3 cm op het hart heeft en dat haar nieren niet meer werken.

Overleden als gevolg van het gebruik van een tampon… Het lijkt ondenkbaar en de woede van de naasten is begrijpelijk. Zij willen nu zoveel mogelijk mensen hiervan op de hoogte brengen, om te voorkomen dat meisjes nog op die manier overlijden.

Al in 2017 zouden studies de aanwezigheid van scheikundige stoffen in tampons hebben aangetoond. Dat gebeurde onder meer in een studie van «60 Millions de consommateurs», die sporen van dioxines had aangetoond, die als een van de twaalf gevaarlijkste vervuilende stoffen ter wereld wordt aangemerkt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en residuen van gehalogeneerde derivaten, die verband houden met de bewerking van de grondstoffen.

Huidlaesies, nierfalen, aantasting van het immuunsysteem, enz., zijn sommige van de gevolgen die bij de WHO bekend staan als mogelijk veroorzaakt door die dioxines.

Volgende de Belgische toxicoloog Dominique Lison, zouden de dioxines ook endometriose veroorzaken, een zeer pijnlijk ziektebeeld dat onvruchtbaarheid tot gevolg heeft.

Een andere hormoonverstoorder die teruggevonden werd in absorberende lagen en materies is Bis(2-ethylhexyl)ftalaat of DEHP, een kankerverwekkende verbinding, die in Europa niet mag gebruikt worden in cosmetica en in speelgoed. Er is ook sprake van glyfosaat, een onkruidverdelger.

Voor zover ik weet is er geen bijzondere reglementering van toepassing op tampons. Producenten zijn dus niet verplicht om de samenstelling ervan mee te delen, anders dan voor geneesmiddelen.

In juni 1999 zou de Europese Commissie producenten zelfs hebben toegelaten om hun eigen regels met betrekking tot de veiligheid van maandverbanden en tampons vast te leggen.

Deze vraag valt onder de bevoegdheid van de Senaat omdat het gaat om preventie en om de gezondheid van alle vrouwen. Dit is een bevoegdheid die niet enkel ligt bij het federale niveau, noch bij het Europese niveau. Het betreft een zeer transversaal dossier.

Wat is de stand van zaken in ons land? Welke contacten hebt u met uw collega's van de deelstaten of de Europese instanties om in te gaan op dit probleem van volksgezondheid dat voor alle vrouwen van belang is?