Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-270

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 8 januari 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Personen veroordeeld voor terrorisme - Personen gevolgd voor radicalisme - Cijfers

radicalisering
terrorisme
strafsanctie
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

8/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/2/2020)
6/2/2020Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-269

Vraag nr. 7-270 d.d. 8 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Radicalisme en deradicalisering zijn een transversale aangelegenheid.

In De Morgen van 9 december 2019 worden cijfers geciteerd van het gevangeniswezen inzake geradicaliseerde gevangenen en veroordeelde terroristen.

1) Kan u per provincie en per stad of gemeente meedelen hoeveel personen tot op heden werden veroordeeld voor terrorisme?

2) Kan u per provincie en per stad of gemeente meedelen hoeveel personen momenteel worden gevolgd voor radicalisme?

Antwoord ontvangen op 6 februari 2020 :

1) Voor het antwoord op de vraag verwijs ik naar het antwoord op schriftelijke vraag nr. 7-269 gesteld aan de minister van Justitie.

2) Eind januari 2020 werden twee nieuwe categorieën toegevoegd aan de Gemeenschappelijke Gegevensbank, namelijk de «Potentieel Gewelddadige Extremisten» en de «Terrorismeveroordeelden» (via een wijziging van het koninklijk besluit van 21 juli 2016 betreffende de Gemeenschappelijke Gegevensbank Terrorist Fighters en van het koninklijk besluit van 23 april 2018 betreffende de Gemeenschappelijke Gegevensbank Haatpropagandisten en tot uitvoering van sommige bepalingen van de afdeling 1bis «Het informatiebeheer» van hoofdstuk IV van de wet op het politieambt, gepubliceerd op 27 januari 2020 in het Belgisch Staatsblad).

Met deze twee nieuwe categorieën komen in principe alle mensen die binnen het gevangeniswezen voor terrorisme of extremisme worden opgevolgd, terecht in de Gemeenschappelijke Gegevensbank. Hun opvolging, zowel intra als extra muros, gebeurt dan door alle betrokken diensten, en binnen elk arrondissement worden zij ook opgevolgd via de werking van de lokale taskforce (LTF) en / of lokale integrale veiligheidscellen (LIVC).

Het is niet zo dat deze personen voordien niet werden opgevolgd, maar dit gebeurt nu ook voor de nieuwe categorieën op basis van duidelijke, wettelijk bepaalde criteria, via één gemeenschappelijke gegevensbank, die voor alle betrokken diensten toegankelijk is en door hen ook gevoed wordt. Dit laat toe om zoveel mogelijk maatregelen op maat te nemen. Omdat het koninklijk besluit pas op 27 januari 2020 in het Belgisch Staatsblad is verschenen, zijn de veiligheidsdiensten nog in een overgangsfase om de twee nieuwe categorieën te implementeren in de GGB.