Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-239

van Carina Van Cauter (Open Vld) d.d. 16 december 2019

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met de Regie der gebouwen, en minister van Europese Zaken

Pesten - Aantal klachten - Tendens - Handhaving

psychologische intimidatie
officiële statistiek

Chronologie

16/12/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/1/2020)
29/6/2020Rappel
1/10/2020Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 7-760

Vraag nr. 7-239 d.d. 16 december 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Van 22 februari tot en met 1 maart 2019 was er opnieuw de «Week tegen pesten». Ook Ketnet zette de schouders onder dit initiatief met de «Move tegen pesten». Met de slogan «STIP it», een afkorting voor «Samen tegen iemand pesten» proberen ze iedereen bewust te maken van de impact die pesten kan hebben.

Begin 2016 stemde in de Kamer van volksvertegenwoordigers mijn wetsvoorstel tot wijziging van artikel 442bis van het Strafwetboek (dat werd de wet van 25 maart 2016) dat het wettelijk optreden tegen pesterijen vergemakkelijkt (cf. stuk Kamer, nr. 54 463/1).

Zo werd de vereiste geschrapt dat het slachtoffer zelf klacht dient neer te leggen. Klacht neerleggen is voor het slachtoffer vaak een enorme drempel, zijn ze geïntimideerd of hebben ze niet expliciet genoeg aangegeven dat ze strafrechtelijke vervolging van de dader wensen. Het openbaar ministerie kan nu ook zonder klacht daders vervolgen voor belaging, bijvoorbeeld ingevolge het alarm slaan van de omgeving. Deze wetswijziging heeft dus gezorgd voor een algemene strafbaarstelling van pesterijen, dit naar analogie met de voorheen bestaande regeling van pesten op het werk.

Het betreft tevens een transversale aangelegenheid met de Gemeenschappen waarbij de Gemeenschappen inzetten op preventie op de arbeidsvloer en op school. Het federaal niveau is dan weer bevoegd wat betreft de handhaving.

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoeveel klachten werden er in 2019 ingediend wegens pesten? Is er, vergeleken met de vorige jaren, sprake van een toe of een afname? Kan u dit cijfermatig illustreren?

2) Kan u een opsplitsing geven naar de aard van de klacht (ambtshalve, klacht slachtoffer, enz.)?

3) Kan u een opsplitsing geven van de gevolgen die werden gegeven aan deze klachten?

4) Kan u voor de zaken die werden geseponeerd de reden hieraan geven?

5) Kan u een jaarlijkse opsplitsing geven per gerechtelijk arrondissement?