Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1184

van Orry Van de Wauwer (CD&V) d.d. 31 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen

Tigray - Conflict - Humanitaire crisis - Bestrijding - Acties ondernomen - Resolutie nr. 7-208/2 van de Senaat - Navolging

Ethiopië
Eritrea
burgeroorlog
Soedan
oorlogsslachtoffer
humanitaire hulp

Chronologie

31/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2021)
17/5/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1184 d.d. 31 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische Senaat nam op 9 december 2020 resolutie nr. 7-208/2 aan over het conflict in Tigray (Noord-Ethiopië). In resolutie nr. 7-208/2 uit de Senaat zijn diepe bezorgdheden over het conflict in Tigray en veroordeelt het ten strengste het geweld en de wreedheden die begaan werden. De regeringen in België werden ook verzocht om humanitaire ondersteuning aan buurland Soedan en de regio te geven. Daarnaast wordt opgeroepen om een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen en massamoord te onderzoeken en de daders verantwoordelijk te stellen.

Als gevolg van het militaire conflict is inmiddels een schrijnende humanitaire crisis uitgebroken. Volgens het laatste rapport van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – UNOCHA), gepubliceerd op 28 februari 2021, zijn er momenteel 4,5 miljoen mensen in de Tigray regio die voedselhulp nodig hebben (ongeveer 75 % van de bevolking van de regio). Het grootste deel van de regio is volgens UNOCHA echter nog altijd onbereikbaar voor humanitaire hulporganisaties. De medische infrastructuur in de regio is grotendeels vernield, communicatie en publieke dienstverlening zijn nog steeds heel beperkt. Het aantal intern ontheemden wordt inmiddels geschat tussen 500 000 en 2 miljoen personen. De rol die milities uit Eritrea spelen in het conflict en de humanitaire crisis is geheel onduidelijk, evenals de locatie van duizenden Eritrese vluchtelingen wiens vluchtelingkampen vernietigd werden. Het Hoog Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR) kreeg tot nog toe geen toegang tot deze kampen.

Daarom vraag ik volgende informatie op bij de geachte minister:

1) Welke stappen werden reeds door haar en andere leden van de federale regering genomen inzake het conflict in Tigray? Welke verdere stappen worden hiertoe nog genomen of gepland?

2) Welke acties werden ondernomen ter bestrijding van de humanitaire crisis in Tigray en in de vluchtelingenkampen in Soedan? Welke verdere acties worden hiertoe nog genomen of gepland?

3) Welke acties werden er ondernomen om de internationale gemeenschap aan te zetten tot actie om het conflict in de regio te ontmijnen en de humanitaire crisis het hoofd te bieden? Welke verdere acties worden hiertoe nog genomen of gepland?

Antwoord ontvangen op 17 mei 2021 :

België is in gesprek met de Europese Unie, EU-lidstaten, de Verenigde Staten en met de Verenigde Naties met het oog op het verbeteren van de toestand in Tigray. België pleit om de vijandelijkheden en onveiligheid onmiddellijk stop te zetten, de nadruk te leggen op onbeperkte toegang voor humanitaire actie voor alle gebieden en respect voor mensenrechten met inbegrip van de strijd tegen straffeloosheid door middel van onafhankelijk onderzoek en verantwoordingsplicht, verzoening en de strijd tegen etnisch geweld, het belang te onderstrepen van de transitie en de verkiezingen en van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese unie.

Ikzelf ben over de situatie in Ethiopië op verschillende EU Raden Buitenlandse Zaken tussengekomen. Toen België nog lid was van de VN Veiligheidsraad heeft ons land deze kwestie op de agenda geplaatst. Verder zijn er nog tussenkomsten geweest bij de VN Mensenrechtenraad en in bilaterale gesprekken, zowel met partners als met Ethiopië.

De humanitaire steun blijft ontoereikend ondanks de verbeterde toegang en aanvoer van hulp, terwijl de humanitaire situatie in Tigray blijft verslechteren. België dringt aan op een onmiddellijke verbetering van deze sit.

Mijn collega Kitir, heeft onlangs 4 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt. Voor meer details hierover of voor toekomstige planning nodig ik u uit om contact op te nemen met mijn collega, mevrouw Kitir, die hiervoor bevoegd is.

België maakt deel uit van de inspanningen van de Europese Unie, met name de conclusies Ethiopië van de EU-Raad in maart en alle boodschappen die reeds verdedigd zijn door de Europese Unie en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid.

Ik ben het eens met de aanbevelingen van mijn Finse collega, die in opdracht van dhr Borrell een tweede missie naar de regio ondernam.

De VN-Veiligheidsraad is eensgezind in het erkennen van de humanitaire crisis, de daaraan gerelateerde noden en het belang van actie door de Afrikaanse Unie. Wellicht kan op de Mensenrechtenraad verder vooruitgang worden geboekt, waar ik al ben tussengekomen. 

De kwestie van het gebruik van de verschillende instrumenten van het buitenlands beleid van de EU, met inbegrip van de opschorting van begrotingssteun en sancties tegen Eritrea, is al beslist en moet verder worden aangepakt.

Mogelijkheden voor aanvullende humanitaire hulp moeten worden onderzocht.

De EU heeft als eerste stap effectief 4 miljoen euro aan humanitaire noodhulp aan Ethiopië toegewezen. Eind december werd echter een nieuwe aankondiging aangekondigd van 23,7 miljoen euro aan hulp voor Ethiopië, Soedan en Kenia.