Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1183

van Orry Van de Wauwer (CD&V) d.d. 31 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen

Bahrein - Mensenrechten - Verdrag tegen foltering - Navolging - Acties ondernomen door de Belgische regering - Resolutie nr. 7-142/2 van de Senaat - Navolging

Bahrein
rechten van de mens
foltering
doodstraf

Chronologie

31/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2021)
22/4/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1183 d.d. 31 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische Senaat nam op 12 februari 2020 resolutie nr. 7-142/2 aan over mensenrechten in Bahrein. In resolutie 7-142/2 wijst de Senaat op de mensonwaardige omstandigheden waarin politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten in Bahrein worden opgesloten. De uitvoering van de doodstraf wegens het uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting wordt in deze resolutie streng veroordeeld. De regeringen in België worden verzocht om de bezorgdheden uit te drukken bij de Bahreinse autoriteiten over de schending van de mensenrechten en de fundamentele democratische rechten, te wijzen op de bepalingen van artikel 15 van het Verdrag tegen foltering en andere wrede onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing van 10 december 1984, evenals aan te dringen op de opschorting van de doodstraf en de vrijlating van de opgesloten mensenrechtenactivisten.

Daarom vraag ik volgende informatie op bij de geachte minister:

1) Welke stappen werden reeds door de geachte minister van Buitenlandse Zaken of andere leden van de Belgische regering genomen inzake de mensenrechten in Bahrein? Welke verdere stappen worden hiertoe nog genomen of gepland?

2) Welke acties werden ondernomen om Bahrein te wijzen op de bepalingen binnen het Verdrag tegen foltering en andere wrede onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing? Welke acties werden ondernomen om Bahrein aan te moedigen het Facultatief Protocol bij bovengenoemd Verdrag te ratificeren?

3) Welke acties werden ondernomen om de doodstraf op te schorten van de ter dood veroordeelde mensenrechtenactivisten? Welke stappen werden gezet om de bepalingen in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten te laten naleven?

4) Welke acties werden ondernomen om mensenrechtenactivisten, politici en journalisten die opgesloten werden wegens hun mening in vrijheid te laten stellen?

5) Op welke manier werd navolging gegeven aan de bepaling in resolutie nr. 7-142/2 om geen uitvoervergunningen naar Bahrein toe te kennen betreffende strategische goederen die ingezet kunnen worden om mensenrechten te schenden? Is er sprake geweest van de goedkeuring of weigering voor het toekennen van uitvoerlicenties inzake export van uit dienst genomen militair en politioneel materiaal naar Bahrein?

6) Welke acties werden er ondernomen om de internationale gemeenschap aan te zetten tot actie om het conflict in de regio te ontmijnen en de humanitaire crisis het hoofd te bieden? Welke verdere acties worden hiertoe nog genomen of gepland?

7) Werd de situatie van de mensenrechten in Bahrein meegenomen in het gesprek van de geachte minister met haar ambtsgenoot uit Bahrein begin februari 2021?

Antwoord ontvangen op 22 april 2021 :

Ik deel uw bezorgdheid over de situatie van mensenrechten in Bahrein en volg deze situatie op de voet via de Belgische ambassade in Koeweit en eveneens via de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken in Brussel.

In de bilaterale contacten met Bahrein maken mensenrechten systematisch deel uit van de agenda, zo ook tijdens mijn meest recente onderhoud met de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken in februari 2021.

België is, zoals u weet, één van de voorvechters voor de afschaffing van de doodstraf wereldwijd. België is principieel tegen de toepassing van de doodstraf in alle omstandigheden. Dit standpunt wordt eveneens gedragen binnen de Europese Unie (EU), wiens buitenlands beleid hieromtrent worden vormgegeven door de EU-richtsnoeren inzake de doodstraf, die België implementeert.

Ook ten opzichte van Bahrein vormt de strijd tegen de doodstraf een van de prioriteiten van zowel het Belgische en Europese beleid. Krachtens het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (BUPO-Verdrag), waartoe Bahrein is toegetreden, mogen landen waar de doodstraf nog niet werd afgeschaft deze alleen toepassen voor de meest ernstige misdrijven, ingevolge een definitieve uitspraak van een bevoegde rechtbank en voor misdrijven die door meerderjarigen zijn begaan. Bovendien mag de doodstraf in geen geval worden toegepast op zwangere vrouwen.

Daarnaast maakte België tijdens het laatste Universeel Periodiek Onderzoek van Bahrein een aanbeveling om de resultaten van het Bahrain Independent Commission of Inquiry volledig te implementeren. Deze hielden onder meer verband met onafhankelijk onderzoek naar arrestaties, behandeling van personen die van hun vrijheid zijn beroofd, detentie en vervolging gelinkt met de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vreedzame samenkomst en vrijheid van vereniging.

Ook herinner ik u aan het feit dat Bahrein tijdens het Universeel Periodiek Onderzoek in 2017 de aanbevelingen rond het ratificeren van de belangrijkste mensenrechteninstrumenten aanvaardde, waaronder het Facultatieve Protocol bij het folterverdrag. Bahrein ondersteunde de voornoemde aanbeveling.

De dialoog tussen Bahrein en België in het kader van de diplomatieke contacten tussen onze beide landen is aan de gangen mensenrechten worden systematisch besproken in deze contacten.

Ook op niveau van de Europese Unie bestaat er een regelmatige dialoog met Bahrein inzake mensenrechten – de meest recente vond plaats in februari 2021. Verschillende onderwerpen werden hierin met Bahrein bediscussieerd, inclusief arbitraire detentie en repressie. De Europese Unie moedigt Bahrein eveneens aan om alle nationale en internationale verplichtingen inzake mensenrechten na te komen, en de aanbevelingen van het Universeel Periodiek Onderzoek te implementeren.

Wat ten slotte de inspanningen van de internationale gemeenschap betreft om de conflicten in deze regio te bezweren, blijft België er bij de autoriteiten in de regio op aandringen de dialoog te hervatten, met name die tussen Iran en de Golfstaten.

Deze spanningen hebben rechtstreekse gevolgen voor de interne situatie van elke Staat in de regio en in andere regio’s van de wereld. België steunt het mandaat van de hoge vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell om de spanningen in de Perzische Golf te doen afnemen. Het conflict in Jemen is ook een oorzaak en een gevolg van de instabiliteit in die regio. België blijft de inspanningen van de speciale gezant van de Verenigde Naties (VN), Martin Griffiths, steunen om een snelle en inclusieve politieke oplossing voor het conflict te vinden.

Inzake de aanbeveling in de Senaatsresolutie over de uitvoervergunningen voor strategische goederen, zijn de Gewesten bevoegd.