Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1158

van Véronique Durenne (MR) d.d. 31 maart 2021

aan de minister van Defensie

Niet-gebruikte militaire domeinen - Eventuele plaatsing van windmolens - Overleg met het Waals Gewest - Stand van zaken

militaire basis
windenergie
Waals Gewest
arrest van het Hof (EU)

Chronologie

31/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2021)
29/4/2021Rappel
29/4/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1158 d.d. 31 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het kader van de energietransitie is de ontwikkeling van hernieuwbare energie een van de hoekstenen van het toekomstige energiebeleid in ons land. Als minister van Defensie weet u ongetwijfeld dat het Waals Gewest de ambitie koestert om tegen 2030 een windenergieproductie te halen van 4600 gigawattuur, wat overeenkomt met de plaatsing van gemiddeld veertig windmolens per jaar.

Om die doelstelling te bereiken en de windmolens zo ver mogelijk van bewoonde zones te kunnen plaatsen, heeft de Waalse regering al tijdens de vorige legislatuur te kennen gegeven daarover te willen onderhandelen met Defensie. Het opzet is om oefenterreinen en ongebruikte militaire domeinen, waar momenteel geen windmolens toegelaten zijn, daarvoor toch open te stellen. Als dat verbod vervalt, zouden tientallen bijkomende windmolens kunnen geplaatst worden in Wallonië.

Helaas liet de Waalse minister voor Ruimtelijke ordening destijds (2017) weten dat de beoogde samenwerking met de minister van Defensie on hold werd gezet in afwachting van een beslissing die de Raad van State moest nemen over het besluit van de Waalse regering van 13 februari 2014 met betrekking tot de geluidsnormen voor windmolens, als gevolg van een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van oktober 2016.

1) Wat kunt u verder nog zeggen over dit dossier? Wat is de huidige stand van zaken?

2) Kreeg u hierover al vragen van uw collega's bevoegd voor Energie en Ruimtelijke ordening in Wallonië sinds u uw functie hebt opgenomen?

3) Hoe staat u tegenover de eventuele plaatsing van windmolens op niet-gebruikte militaire domeinen? Zou u een dergelijk initiatief steunen?

Antwoord ontvangen op 29 april 2021 :

1) Sinds eind 2016 hebben leden van de Defensiestaf en van het Kabinet Landsverdediging deelgenomen aan verschillende besprekingen met het Waals Gewest (Kabinetten ‘Ruimtelijke Ordening’ en ‘Energie’) maar ook met de sector van de windenergie (EDORA). De resultaten die deze besprekingen hebben opgeleverd zijn verwerkt in de laatste versie (november 2020) van de General Chart for Obstacle Evaluation (GCFOE): een kaart die Defensie hanteert bij het uitbrengen van adviezen voor de inplanting van windturbines. Deze kaart kan verkregen worden via de Defensiestaf mits het ondertekenen van de gebruiksvoorwaarden. Ten opzichte van de versie 2013 werden meer dan 160 km² trainingszone vrijgegeven in Wallonië.

2) De laatste actualisatie van de GCFOE-kaart heeft minder dan een jaar geleden plaatsgevonden. Een herziening heeft altijd plaats in overleg met alle sleutelactoren waarbij ook de bevoegde regionale ministers voor Energie en Ruimtelijke Ordening betrokken worden. Een eventuele nieuwe herziening is momenteel niet aan de orde.

3) Defensie erkent het belang van de verdere ontwikkeling van windenergie. Bij alle evoluties en aanpassingen van vliegprocedures houdt ze maximaal rekening met de impact op de ontwikkeling van windenergie. Defensie zal in het kader van deze dialoog een constructief standpunt blijven innemen.