Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-896

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 23 maart 2016

aan de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Financiën

Belnet - Activiteiten op markten waarop ook privaatrechtelijke actoren actief zijn - Gescheiden boekhouding - Strijd met de Europese Transparantierichtlijn - Het verzekeren van een loyale concurrentie

Belnet
concurrentiebeperking
overheidssteun

Chronologie

23/3/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 21/4/2016)
21/4/2016Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-872

Vraag nr. 6-896 d.d. 23 maart 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De richtlijn 2006/111/EG van de Europese Commissie van 16 november 2006 betreffende de doorzichtigheid in de financiële betrekkingen tussen lidstaten en openbare bedrijven en de financiële doorzichtigheid binnen bepaalde ondernemingen stelt dat overheidsbedrijven een boekhouding moeten voeren waaruit duidelijk blijkt dat de opbrengsten uit de volledig gereguleerde activiteiten niet kunnen aangewend worden om activiteiten in een concurrentiële markt te subsidiëren. Deze zogenaamde " Transparantierichtlijn " is een herwerkte versie van de richtlijn 80/723/EEG van de Commissie van 25 juni 1980 en heeft tot doel een loyale concurrentie te verzekeren op een markt waarop zowel privaat- als publiekrechtelijke actoren actief zijn.

Het federaal regeerakkoord stelt in § 8.2.7 van hoofdstuk 8 " Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven " (blz. 120) : " De regering zal erover waken dat tussen alle private en publiekrechtelijke actoren, zoals de overheidsbedrijven, naamloze vennootschappen van publiek recht, vzw's in handen van overheidsorganisaties of intercommunales, die op eenzelfde externe markt actief zijn een loyale concurrentie kan verzekerd worden. "

Het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk, Belnet, levert internetdiensten alsook internettoegang aan zeer hoge bandbreedte. Zowel universiteiten, onderzoeksinstellingen als openbare diensten maken er gebruik van. De werking wordt betaald door de Belgische Staat. Belnet ontwikkelt naast haar gereguleerde activiteiten ook activiteiten op markten waarop ook privaatrechtelijke actoren actief zijn en waarmee Belnet dus concurreert.

De transversale motivatie van onderhavige vraag is terug te vinden in het feit dat Belnet als federale dienst tot het federale Wetenschapsbeleid behoort, terwijl de Gemeenschappen de voogdijoverheid zijn van de gebruikers (waaronder universiteiten en onderzoeksinstellingen).

Ik heb volgende vragen voor de minister :

Voert Belnet wat betreft haar gereguleerde activiteiten, enerzijds, en haar activiteiten op markten waarop ook privaatrechtelijke actoren actief zijn, anderzijds, een gescheiden boekhouding ?

Zo ja, kan hij de activiteiten van Belnet op markten waarop ook privaatrechtelijke actoren actief zijn, oplijsten en dit overzicht overmaken ?

De boekhoudingen worden niet langer meer bekendgemaakt op de website van Belnet, terwijl deze website in het verleden wel bepaalde - zij het zeer summiere - boekhoudkundige informatie bevatte.

Kan hij de aparte boekhoudingen die tot heden werden gevoerd, overmaken en / of meedelen waar deze desgevallend publiek kunnen geraadpleegd worden ?

Zo nee, deelt hij de mening dat Belnet hiermee in strijd met de Europese Transparantierichtlijn handelt, of, als publieke overheid, nalaat minstens in de zin van de genoemde Transparantierichtlijn te handelen ?

Welke maatregelen zal hij nemen opdat Belnet de Europese Transparantierichtlijn nakomt en een loyale concurrentie verzekerd is ?

Antwoord ontvangen op 21 april 2016 :

Voor zover het gaat over netwerken om het onderwijs en het onderzoek te bevorderen, met zware investeringen op het gebied van infrastructuur, zeer hoge vereisten op het gebied van de bandbreedte en specifieke geavanceerde technologie, biedt Belnet geen enkel perspectief op financiële rendabiliteit. Daartoe ontvangt de Staatsdienst met afzonderlijk beheer een dotatie van de Federale Staat ten bedrage van 7 155 000 euro (in 2015).

Belnet dient daarentegen als onderneming te worden gekwalificeerd voor een hele reeks « economische » activiteiten die bestaan in het aanbieden van goederen of diensten die van winst generen : levering van toegang tot commerciële internet, de levering van domeinnamen, de antispam-service, ...

Belnet combineert dus openbare dienstverlening met de uitoefening van bepaalde economische activiteiten. Belnet is dus verplicht om een budgettaire boekhouding en een algemene boekhouding te hanteren alsook gescheiden boekhoudingen wat betreft haar gereguleerde activiteiten enerzijds en haar activiteiten op markten anderzijds.

De budgettaire boekhouding is onderverdeeld in programma’s, die enerzijds het geheel van de niet-economische activiteiten die worden gefinancierd door de dotatie, en anderzijds het geheel van economische activiteiten die worden gefinancierd door eigen inkomsten bevatten.

Om nog transparanter te zijn, hanteert Belnet tevens een analytische boekhouding die voor elk van haar activiteiten of diensten de inkomstenbronnen definieert evenals de rechtstreekse en onrechtstreekse kosten.

De resultaten van de budgettaire en analytische boekhouding laten toe duidelijk aan te tonen dat Belnet geen staatssteun geniet voor de realisatie van haar economische activiteiten.

Aan het einde van ieder begrotingsjaar stelt de Staatsdienst met afzonderlijk beheer een rekening van uitvoering van de begroting, een beheersrekening en een vermogensstaat op, in overeenstemming met het koninklijk besluit van 1 februari 2000 tot vaststelling van de organieke voorschriften voor het financieel en materieel beheer.

Een samenvatting van de financiële gegevens omtrent de begroting, de balans en de resultatenrekening is beschikbaar in de jaarverslagen die zijn gepubliceerd op de website van Belnet.

De begroting van Belnet en zijn realisaties worden eveneens jaarlijks gepubliceerd in de bijlagen van de wet van de algemene uitgavenbegroting