Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-793

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 8 januari 2016

aan de vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen

Europees Verdrag over de preventie van en de strijd tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (Verdrag van Istanbul) - Ratificatie - Uitvoering - Acties

huiselijk geweld
seksueel geweld
ratificatie van een overeenkomst
Europese Conventie
slachtofferhulp
rechten van de vrouw

Chronologie

8/1/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/2/2016)
10/3/2016Antwoord

Vraag nr. 6-793 d.d. 8 januari 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het verdrag van Istanbul is een bijzonder belangrijk verdrag in de strijd tegen huiselijk geweld en voor de bescherming van de rechten van de vrouw. Het werd ondertekend en opengesteld op 11 mei 2011 te Istanbul. Het verdrag is van kracht sinds 11 augustus 2014, na ratificatie door tien ondertekenaars, waarvan minstens acht een lidstaat zijn van de Raad van Europa. Tot op heden werd het verdrag ondertekend door 37 landen en hebben 16 landen het verdrag geratificeerd. Ons land ondertekende het verdrag op 11 september 2012.

Ons land heeft dit verdrag nog steeds niet geratificeerd.

Inmiddels werd het verdrag wel goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers en door het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Vermoedelijk hebben alle andere bevoegde parlementen het reeds goedgekeurd.

Het is noodzakelijk dat het Verdrag van Istanbul door België zo snel mogelijk geratificeerd wordt op alle noodzakelijke niveaus. Het gaat over een gemengd verdrag dat door alle gewest- en gemeenschapsparlementen en de federale staat dient te worden goedgekeurd.

Uiteraard is alles belangrijk binnen dit verdrag, maar we vragen extra inzet én het verwezenlijken van artikel 25 van dit verdrag binnen deze legislatuur. Ter verduidelijking: multidisciplinaire opvang en crisiscentra voor slachtoffers van seksueel geweld, forensisch gespecialiseerd onderzoek, opzetten van voldoende centra voor medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking en advisering voor slachtoffers van seksueel geweld.

Natuurlijk gaat het hier over een bij uitstek transversale bevoegdheid, daar alle parlementen betrokken zijn. De strijd tegen geweld op vrouwen is een aangelegenheid met politionele, justitiële, welzijns-, onderwijs-, integratie-, culturele, gemeentelijke, ... aspecten.

Wat zal de minister doen om zo snel mogelijk dit verdrag te kunnen ratificeren?

Wordt er overleg gepleegd met alle deelstaatparlementen en met de respectieve regeringen om zo snel mogelijk te kunnen overgaan tot de uitvoering van dit verdrag?

Wat zal de minister doen om dit verdrag in ons land uit te voeren en zo een nationale campagne te ondersteunen van de strijd tegen seksueel geweld?

Wanneer verwacht de minister de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad?

Zal de minister, gelet op de feiten van oudejaar in o.a. Keulen, acties ondernemen en bespreken met alle politionele diensten (federaal en lokaal), om seksueel geweld daadwerkelijk te bestrijden?

Antwoord ontvangen op 10 maart 2016 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen: 

Het Verdrag van Istanbul is een gemengd verdrag dat zowel thema’s behandelt die behoren tot de federale bevoegdheden als tot bevoegdheden van de Gemeenschappen en Gewesten. Bijgevolg moeten alle Parlementaire Assemblees hun goedkeuring geven, hetgeen sinds kort gebeurd is. De wet houdende instemming met het Verdrag van Istanbul werd op 3 december 2015 dan ook aangenomen door de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Op basis van dit verdrag heeft de staatssecretaris bevoegd voor Gelijke Kansen in december ook het Nationaal Actieplan tegen alle vormen van gendergerelateerd geweld voorgesteld. Alle deelstaten, evenals de federale overheid, hebben meegewerkt aan de uitwerking van dit plan en zullen blijven samenwerken voor de implementering ervan.

In dit opzicht worden enkele essentiële elementen van dit Nationaal Plan (waaronder de uitwerking van sensibiliseringscampagnes) opgenomen in het ontwerp van de Kadernota Integrale Veiligheid dat momenteel wordt goedgekeurd; op die manier worden de instrumenten om een volledige nationale samenwerking voor de uitvoering van deze acties te verzekeren, versterkt.

De bekendmaking in het Belgisch Staatsblad behoort tot de prerogatieven van mijn collega die bevoegd is voor Gelijke Kansen.

Het ontwerp van de Kadernota Integrale Veiligheid voorziet in verschillende acties in samenwerking met de federale overheid en het lokale niveau om seksueel geweld te bestrijden. Weldra zal dus alles in het werk worden gesteld om deze acties uit te voeren.