Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-2386

van Lionel Bajart (Open Vld) d.d. 5 april 2019

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken

Illegale hondengevechten - Aantal - Vervolging

huisdier
welzijn van dieren
dierenvoorstelling

Chronologie

5/4/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/5/2019)
10/5/2019Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-2387

Vraag nr. 6-2386 d.d. 5 april 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland wordt op kleine schaal grof geld verdiend met illegale hondengevechten. Deze hondengevechten, waarbij honden elkaar op leven en dood bevechten, vormen een populaire ontmoetingsplaats voor criminelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming dat is uitgevoerd door Bureau Beke uit Arnhem en de Universiteit Utrecht.

De dogmen, zoals deze professionele hondenvechters heten, prepareren hun blaffende vechtmachines optimaal. De honden zijn zodanig agressief getraind dat ze zelfs met verminkte ledematen doorvechten en pas ophouden als ze hun opponent hebben uitgeschakeld. De vechthonden worden gekocht bij fokkers en handelaren in Oost Europa. Puppy's uit succesvolle bloedlijnen leveren veel geld op, variërend van enkele honderden tot duizenden euro's. Verliezende honden worden gedumpt en soms doodgeschoten, geëlektrocuteerd of verdronken.

Deze hondengevechten leiden tot fors dierenleed. Tevens blijken ze gerelateerd aan andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel. Ook worden de honden als wapen en intimidatiemiddel ingezet. Het rapport beschrijft duidelijk dat er in Nederland professionele hondengevechten plaatsvinden. Nederland telt ongeveer vierhonderd vechthonden, zo schatten de onderzoekers. De professionele dogmen vormen een ondoordringbare bovenlaag. Het gaat om een tiental personen die in totaal veertig vijftig honden hebben om te vechten. Deze groep doorkruist het land en laat hun honden ook in het buitenland vechten. Daaronder zit een tweede categorie die de hondengevechten puur als hobby beoefent. Gevechten worden thuis in de woonkamer gehouden. Om het gegrom, gejank en gepiep te overstemmen wordt de muziek harder gezet. Ook bij straatjongeren zijn vechthonden populair. Voor deze derde categorie geldt de vechthond als statussymbool, een uiting van de criminele levensstijl. Zij houden hun hondengevechten in verlaten garages, gebouwen en parken.

In dit kader had ik de volgende vragen voor de geachte minister :

1) Kan u gedetailleerd meedelen hoe de situatie in ons land is ?

2) Is de situatie in Nederland vergelijkbaar met ons land ? Kan u dit toelichten ?

3) Beschikt u over concreet cijfermateriaal over, enerzijds, het aantal vaststellingen, op jaarbasis over de laatste drie jaar van georganiseerde hondengevechten en, anderzijds, desgevallend het aantal veroordelingen ?

4) Acht u het, in het licht van het recente onderzoek in Nederland, aangewezen om bijkomende maatregelen te treffen voor de handhaving en de vervolging ? Zo ja, kan u dit uitvoerig toelichten ?

5) Acht u het opportuun om hieromtrent samen te zitten met de gewesten aangezien zij instaan voor dierenwelzijn ? Heeft u van de gewesten enige signalen hieromtrent opgevangen ?

Antwoord ontvangen op 10 mei 2019 :

Het beleid rond dierenwelzijn is een geregionaliseerde bevoegdheid. Dierenwelzijn behoort tot de reguliere werking van de terreineenheden van de lokale en federale politiediensten. Een aantal politiezones hebben een verantwoordelijke inspecteur / dienst aangeduid voor deze materie maar de Vaste Commissie voor de lokale politie (VCLP) heeft hierover geen gecentraliseerde gegevens. De dienst Leefmilieu van de centrale directie van de Bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit DJSOC bij de federale politie volgt deze problematiek niet op.

De Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) is een politiedatabank waarin feiten geregistreerd worden op basis van processen-verbaal die voortvloeien uit de missies van de gerechtelijke en bestuurlijke politie. Zij laat toe om tellingen uit te voeren op verschillende statistische variabelen, zoals het aantal geregistreerde feiten, de modus operandi, de voorwerpen gehanteerd bij het misdrijf, de gebruikte vervoermiddelen, de plaats van bestemming, enz.

Op basis van bovenstaande definitie van de ANG is het mogelijk om, op basis van de processen-verbaal, te rapporteren over het aantal door de politie geregistreerde feiten inzake de organisatie van dierengevechten.

Hiervoor bestaat er in de politienomenclatuur een aparte feitcode, die wordt aangewend om feiten inzake de organisatie van dierengevechten te registreren. Dit zijn namelijk inbreuken op de artikelen 35 en 36 van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren (ook wel Dierenwelzijnswet genaamd).

De onderstaande tabel bevat het aantal door de politiediensten geregistreerde feiten inzake de organisatie van dierengevechten (op basis van de feitcode), zoals geregistreerd in de ANG op basis van de processen-verbaal, voor de periode 2015-2017 en het eerste trimester van 2018 op nationaal niveau. Deze gegevens zijn afkomstig van de databankafsluiting van 26 oktober 2018.

Tabel: aantal geregistreerde feiten inzake organisatie van dierengevechten


2015

2016

2017

SEM 1 2018

Organisatie van dierengevechten


1

1


(Bron : federale politie)

Op basis van de informatie aanwezig in de ANG is het niet mogelijk om een verdere uitsplitsing te geven naar het type dierengevecht: hondengevecht, hanengevecht, enz.

Omdat dit een bevoegdheid is van de Gewesten is het aan dit beleidsniveau om de nodige concrete initiatieven rond deze thematiek te nemen.