Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-2303

van Lionel Bajart (Open Vld) d.d. 25 januari 2019

aan de eerste minister

Tsjetsjenië - Holebi's - Schending mensenrechten - Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN)

kwestie Tsjetsjenië
seksuele minderheid
rechten van de mens
Rusland
genderidentiteit

Chronologie

25/1/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/2/2019)
4/3/2019Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-2304

Vraag nr. 6-2303 d.d. 25 januari 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder het Russische LGTB netwerk en Amnesty International, trekken aan de alarmbel voor een nieuwe golf van arrestaties van holebi's in Tsjetsjenië. Bij deze nieuwe klopjacht op homoseksuele mannen en vrouwen zijn luidens de mensenrechtenactivisten minstens twee doden en veertig gewonden gevallen. Ook zouden veertig mensen zijn opgesloten in een regeringsgebouw in de stad Argun.

Sinds 2017 bereiken ons regelmatig berichten waaruit blijkt dat de Tsjetsjeense overheid systematisch vermeende holebi's in de gevangenis zet en aan foltering onderwerpt. Tsjetsjenië is een autonome republiek binnen Rusland en staat bekend als uiterst conservatief. Al meer dan twaalf jaar zwaait Ramzan Kadyrov met de steun van de Russische president Vladimir Poetin de plak als autoritaire leider.

Ondanks herhaald internationaal protest blijkt Tsjetsjenië te volharden in zijn gewelddadige repressie van de homogemeenschap.

Sinds 1 januari 2019 zetelt België voor een periode van twee jaar in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Dit is de instantie bij uitstek om de vastgestelde daden van agressie te onderzoeken en bij verdere schendingen van mensenrechten sancties op te leggen.

Deze vraag betreft een transversale aangelegenheid met de Gemeenschappen. Preventie van homofobie verloopt onder meer via het onderwijs en de media, wat gemeenschapsbevoegdheden zijn. Ik verwijs tevens naar het Interfederaal Actieplan tegen homofoob en transfoob geweld. Sinds de Sint Michielsakkoorden van 1993 zijn de Gemeenschappen ook bevoegd voor de buitenlandse aspecten van hun bevoegdheidsdomeinen, volgens het principe "in foro interno, in foro externo". Daarnaast betreft het tevens gelijke kansen en non discriminatie, wat eveneens een transversale aangelegenheid is.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert de minister op het systematisch opsluiten en folteren van holebi's in Tsjetsjenië? Is hij het met me eens dat dit een internationale schending van de mensenrechten is? Zo neen, waarom niet en kan hij dit toelichten? Zo ja, kan hij meedelen welke de volgende stappen dan zijn?

2) Is hij bereid met de Gemeenschappen te overleggen om aldus een gezamenlijk standpunt naar buiten te brengen? Kan hij de inhoud en het tijdschema toelichten?

3) Is hij bereid op korte termijn de Russische ambassadeur hieromtrent te ontbieden? Zo neen, waarom niet?

4) Kan hij meedelen of hij dit wil agenderen op de eerstvolgende VN Veiligheidsraad aangezien deze feiten reeds meer dan twee jaar duren en de veroordelingen van de internationale gemeenschap tot op vandaag weinig effect hadden op het terrein? Is hij bereid om sancties desgevallend naar voor te schuiven als "ultimum remedium"? Zo ja, kan hij dit toelichten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 4 maart 2019 :

Ik verwijs naar het antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken, aan wie de vraag eveneens werd gesteld.