Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-2233

van Lionel Bajart (Open Vld) d.d. 15 januari 2019

aan de minister van Begroting en van Ambtenarenzaken, belast met de Nationale Loterij en Wetenschapsbeleid

Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) - Collectiebeheer - Kunstcollecties en archieven - Niet registratie van enkele waardevolle collecties - Rapport van de Rekenhof

federale wetenschappelijke en culturele instellingen
kunstvoorwerp
museum
archief
Koninklijke Sterrenwacht van België
incunabel
zaakregister
audit
bescherming van het erfgoed
cultureel erfgoed

Chronologie

15/1/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/2/2019)
19/2/2019Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 6-1997

Vraag nr. 6-2233 d.d. 15 januari 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een goede preventie van diefstal binnen musea of archieven impliceert de gedetailleerde opname en omschrijving van elk stuk in een inventaris met foto en een regelmatige standplaatscontrole.

Ook moeten er duidelijke regels zijn voor bruikleen, met een beperkte termijn en een systematische opvolging.

De federale overheid staat in ons land nog steeds in voor vele prachtige collecties in diverse musea, zoals het Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk Museum voor Midden Afrika en de Musea voor Schone Kunsten. Aangezien in sommige musea tot 80 % van de collectie in archief of in depot zit is een permanente opvolging aangewezen.

Het recente rapport van het Rekenhof " Cultureel en Wetenschappelijk patrimonium van de federale Staat " werpt heel wat vragen op.

Deze vragen betreffen de gebrekkige registratie van de schenkingen door stichtingen en particulieren aan onze musea, bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen.

Volgende passage verontrust mij zeer : " Bepaalde waardevolle objecten zijn niet geïnventariseerd. Zo weet de bibliothecaris van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) dat een interessante collectie veilingcatalogi niet geïnventariseerd is. De Koninklijke Sterrewacht van België (KSB) bezit dan weer incunabelen (eerste en tweede drukwerken uit de 15de 16de eeuw) die niet in de catalogus zijn opgenomen. Soms weten de instellingen zelfs niet of er in de niet ontsloten collecties nog waardevolle werken zitten. "

Deze vraag betreft een transversale aangelegenheid met de Gemeenschappen (cultuur en media). De bescherming van ons cultuurpatrimonium is een gedeelde bevoegdheid. Het federale luik betreft eerder de handhaving alsook de federale musea en de wetenschappelijke instellingen en het daarin opgenomen cultuurpatrimonium.

In dit kader had ik volgende vragen voor u :

1) Hoe reageert u als beleidsverantwoordelijke op volgende passage van het rapport van het Rekenhof : " Bepaalde waardevolle objecten zijn niet geïnventariseerd. Zo weet de bibliothecaris van de KMKG dat een interessante collectie veilingcatalogi niet geïnventariseerd is. De KSB bezit dan weer incunabelen (eerste en tweede drukwerken uit de 15de 16de eeuw) die niet in de catalogus zijn opgenomen. Soms weten de instellingen zelfs niet of er in de niet ontsloten collecties nog waardevolle werken zitten. " ?

2) Hoe kan u garanderen dat er geen stukken verloren gingen uit deze collectie van incunabelen aangezien ze niet geregistreerd is ?

3) Welke stappen zullen er ondernomen worden om de collectie incunabelen uit de 15de en 16de eeuw terstond onmiddellijk gedetailleerd te registreren en op te nemen in de catalogus van de collectie ?

4) Hoeveel collecties zijn nog niet ontsloten ? Hoe worden deze bewaard en wordt elkeen die toegang heeft tot deze collectie geregistreerd ?

5) Welke stappen zullen er ondernomen worden om terstond de aangehaalde collectie veilingcatalogi te registreren ?

Antwoord ontvangen op 19 februari 2019 :

1) Betreffende de topstukken van de federale wetenschappelijke instellingen, deze zijn geïnventariseerd en onder correcte beveiligingsvoorwaarden tentoongesteld of bewaard.

Wat het gedeelte over veilingcatalogi betreft, deze objecten behoren niet tot de kernverzameling van het artistieke, historische en wetenschappelijke erfgoed bewaard in de KMKG. De activiteiten van de KMKG richten zich allereerst op het erfgoed (met inbegrip van archeologie) uit alle culturen (buiten Afrika) en alle Europese toegepaste kunstvormen (met inbegrip van de industriële voorwerpen) vooralleer ze werken rond andere objecten zoals de collecties uit veilingscatalogi. Dit sluit echter niet uit dat deze veilingcatalogi ook het onderwerp moeten zijn van het inventariseren van alle collecties van de KMKG.

De incunabels die bij de KSB worden bewaard, zijn duidelijk herkenbaar en bekend bij de KSB. Ter informatie, de KSB bewaart er een honderdtal en ze dateren voornamelijk uit de periode tussen de 17e en de 19e eeuw. Het zijn meestal historische schenkingen door medewerkers van de KSB en handelen over fysica, astronomie en aanverwante disciplines. Wat de andere FWI betreft, deze laatste zijn - volgens de verstrekte informatie - volledig op de hoogte van de waarde van het bewaarde erfgoed.

2) en 3) Er bestaat een totaallijst, inventaris van deze incunabels in de KSB. Deze worden in strenge omstandigheden bewaard en zijn niet direct toegankelijk of raadpleegbaar door het personeel of door het publiek.

4) In de FWI vormen deze collecties een minderheid, worden zoals het overige erfgoed onder beveiligde omstandigheden bewaard. Ze staan onder de verantwoordelijkheid van collectiebeheerder en enkel specialisten, experten of sterk geïnteresseerden hebben weet en kennis van deze cultuurgoederen. Deze strenge toegangsmaatregelen waarborgen de veiligheid en adequate conservering van de objecten.

5) De aandacht van de Algemeen Directeur van de instelling werd gevestigd op de opmerking van het Rekenhof.