Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-2000

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 6 november 2018

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met Administratieve Vereenvoudiging, toegevoegd aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken

Vrij verkeer van personen - Burgers van de Europese Unie - Inschrijving in een Belgische gemeente - Cijfers - Controle

vrij verkeer van personen
verblijfsrecht
bevolkingsregister
gemeente
EU-onderdaan

Chronologie

6/11/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/12/2018)
9/12/2018Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2098

Vraag nr. 6-2000 d.d. 6 november 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Europa geldt het vrij verkeer van personen. Dit wil zeggen dat Europese burgers of burgers die uit de Europese Economische Ruimte (EER) komen, zich vrij mogen verplaatsen én rechtmatig kunnen werken in Europa. Ze mogen binnen de Europese Unie (EU) of EER reizen en werken over de landsgrenzen heen.

Wanneer een EU burger, bijvoorbeeld een Pools onderdaan, in België toekomt, dan zijn er twee opties:

indien deze EU burger maximaal drie maanden wil verblijven op het Belgisch grondgebied dient hij zich binnen de tien dagen aan te melden bij de gemeente;

indien deze EU burger langer dan drie maanden wil verblijven op het Belgisch grondgebied dient hij zich binnen de drie maanden aan te melden bij de gemeente, die op haar beurt een verklaring van inschrijving (bijlage 19) aflevert. Met deze bijlage 19 kan de EU burger zich aanmelden bij een werkgever.

Veel EU burgers melden zich niet aan binnen de bovenstaande termijnen omdat ze zich mogelijks hiervan niet bewust zijn. Ze verblijven onder andere in recreatieparken totdat ze een woonst of verhuurder vinden. Terwijl zij in zo'n recreatiepark wonen kunnen zij niet werken bij gebrek aan een bijlage 19. Wanneer ze een woonst of een verhuurder vinden, melden zij zich aan bij de gemeente om zich daar effectief in te kunnen schrijven. Vaak verblijven ze dan reeds langer dan drie maanden op het Belgisch grondgebied.

Het transversale karakter van mijn vragen ligt besloten in het feit dat economische migratie een bevoegdheid is van de Gewesten. De federale regering is op haar beurt bevoegd voor het migratie en asielbeleid in België.

Ik heb volgende vragen voor de geachte staatssecretaris:

1) Hoe kunnen de bevoegde autoriteiten hun controle uitvoeren wat betreft de termijn van aanwezigheid op het Belgisch grondgebied?

Is er een aangifteplicht voor recreatieparken, waar tevens verblijfskosten worden aangerekend?

2) Hoeveel bijlagen 19 werden er in 2015, 2016, 2017 en 2018 uitgeschreven voor EU burgers of burgers uit de EER? Graag kreeg ik een opsplitsing per maand, per categorie (bijvoorbeeld werkzoekende) en per provincie.

3) Welk soort contracten legt de categorie "werkzoekende" voor als bewijs (binnen de drie maanden na ontvangst van de bijlage 19) in 2015, 2016, 2017 en 2018? Graag kreeg ik een opsplitsing per maand, per provincie en per sector.

4) Hoeveel bijlagen 20 met bevel om het grondgebied te verlaten werden uitgegeven in 2015, 2016, 2017 en 2018? Graag kreeg ik opsplitsing per maand, per categorie en per provincie.