Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1676

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 30 november 2017

aan de vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen

Politieambtenaren - Lokale verkiezingen - Kandidaatstelling

politie
gemeenteraadsverkiezing
kandidaat
politieke rechten

Chronologie

30/11/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/1/2018)
9/12/2018Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2338

Vraag nr. 6-1676 d.d. 30 november 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verkiezingen vinden zowel op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten als op het federale niveau plaats.

In de pers werden de voorbije jaren initiatieven aangekondigd om politieambtenaren makkelijker dan momenteel het geval is actief te laten deelnemen aan lokale verkiezingen.

Het is echter (voorlopig) bij woorden gebleven en bijgevolg is artikel 127 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geďntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus nog steeds van toepassing : « Het statuut van de politieambtenaren waarborgt hun onpartijdigheid. Zij moeten elke handeling of houding vermijden waardoor dit vermoeden van onpartijdigheid zou kunnen worden aangetast. De politieambtenaren moeten elke willekeur bij hun optreden uitsluiten, door inzonderheid te vermijden dat ze, bij hun wijze van optreden of uit hoofde van de aangelegenheid waarvoor zij optreden, afbreuk doen aan de onpartijdigheid die de burgers van hen mogen verwachten. De politieambtenaren moeten er zich in alle omstandigheden van onthouden in het openbaar uiting te geven aan hun politieke overtuiging en zich in het openbaar in te laten met politieke activiteiten. Zij mogen geen kandidaat zijn voor een politiek mandaat. »

Uit eerdere antwoorden van de bevoegde ministers blijkt dat bovenstaande bepaling betrekking heeft op het operationeel politiepersoneel, en dus niet op het administratief en logistiek kader (CALOG-personeel - Cadre administratif et logistique). Deze laatsten mogen blijkbaar wel kandideren bij lokale verkiezingen, voor zover het een andere gemeente betreft dan de gemeente (politiezone) waar ze hun job uitoefenen.

Graag had ik van de geachte minister geweten :

1) Binnen welke van de stelsels van non-activiteit mag de betrokkene zich kandidaat stellen voor de (lokale) verkiezingen ?

2) Dient in de gevallen waarin dit mogelijk zou zijn een specifieke procedure gevolgd te worden ?

3) Moeten CALOG-personeelsleden die willen kandideren voor een lokaal mandaat hier vooraf melding van maken ? Indien ja, welke procedure moet gevolgd worden ?