Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1404

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 24 april 2017

aan de minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol en de Nationale Maatschappij der Belgische spoorwegen

Federale overheidsdiensten - Gehandicapten - Tewerkstelling

ministerie
overheidsadministratie
overheidsapparaat
integratie van gehandicapten
gehandicapte
werknemer met een beperking
officiële statistiek

Chronologie

24/4/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/5/2017)
14/6/2017Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1391
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1392
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1393
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1394
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1395
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1396
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1397
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1398
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1399
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1400
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1401
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1402
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1403
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1405
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1406
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1407
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1408

Vraag nr. 6-1404 d.d. 24 april 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De beleidsdomeinen welzijn, volksgezondheid en gezin zijn Vlaamse gemeenschapsbevoegdheden ; daarin kadert ook het beleid ten aanzien van gehandicapten. Dit betreft dus een transversale aangelegenheid.

Reeds jaren wordt er aandacht gevraagd voor de tewerkstelling van gehandicapten, zowel in de openbare sector als in de privésector. Een aangepaste tewerkstelling is immers de beste garantie op integratie in de maatschappij van deze zeer kwetsbare groep. Er werden ook al vele initiatieven aangekondigd om het aantal gehandicapten dat wordt tewerkgesteld in de openbare diensten te verhogen. De resultaten blijven echter steevast uit.

1) Hoeveel personen met een handicap waren er in 2014, 2015 en 2016 werkzaam op uw departement, opgesplitst per taalrol ?

2) Wat is hun aandeel in de totale tewerkstelling, opgesplitst per overheidsdienst ?

3) Welke inspanningen werden er geleverd om hun aantal op te trekken ?

Antwoord ontvangen op 14 juni 2017 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag :

1) Aantal personen met een handicap tewerkgesteld bij de federale overheisdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer :

Jaar

Nl

Fr

Samen

2014

16

6

22

2015

13

5

18

2016

10

5

15

2) Aandeel in totale tewerkstelling :

Jaar

Aandeel

2014

1,83 %

2015

1,75 %

2016

1,51 %

3) Ondanks de vele geleverde inspanningen, wordt er sinds 2012 een daling van het percentage vastgesteld. De oorzaken van de daling van het aantal personen met een handicap zijn de volgende : een aantal pensioneringen van personen met een handicap, overheveling naar de Gewesten, daling van de vacatures (aanwervingen), de « aanwervingsstop » in de overheidsdiensten, de problematiek in verband met de vrijwillige verklaring, of onvoldoende reserve of geen geschikte profielen in de reserve van Selor.

De diversiteitsactoren binnen de FOD Mobiliteit en Vervoer blijven zich inzetten om initiatieven voor diversiteit en handicap te implementeren en te realiseren.

Het actieplan diversiteit 2015-2018 bevat acties die reeds vele jaren in verband met het thema handicap zijn gevoerd, evenals nieuwe acties in samenwerking met het federaal diversiteitsnetwerk.

Deze acties zijn de volgende :

– de uitvoering van de specifieke procedure voor de aanwerving van personen met een handicap en de raadpleging van de afzonderlijke wervingsreserve « handicap » bij Selor ;

– de optimalisering van de communicatie rond diversiteit en het intern en extern promoten van het diversiteitsbeleid ;

– de invoering van stages voor personen met een handicap, maar ook de deelname van mijn diensten aan het DuoDay-project dat eruit bestaat tussen een tot twintig dagen een persoon met een handicap te verwelkomen opdat deze een observatiestage kan doen en, op het niveau van de personeelsleden, de stereotypen in verband met een handicap kan ontkrachten ;

– de aanpassing van vaste werkposten en werkposten voor telewerk ;

– de bekendmaking van vacatures op websites die specifiek gericht zijn op personen met een handicap ;

– de opmaak van een aanvraagdossier voor co-financiering voor de redelijke aanpassing (co-financiering door de FOD P&O) ;

– de organisatie van sensibiliserings-workshops in verband met het thema handicap via onder andere het Interfederaal Centrum voor gelijke kansen ;

– de organisatie van de federale week van de diversiteit in 2016.

Bovendien, parallel met de acties van het diversiteitsplan ontwikkeld binnen mijn departement, nemen de verantwoordelijke diversiteit alsook het contactpunt voor handicap van het departement actief deel aan de werkgroep « handicap » ontwikkeld door de Stuurgroep Diversiteit van de federale administratie teneinde oplossingen te vinden voor de hierboven vermelde problemen.

Hiervoor werden reeds acties gevoerd waaronder een algemene actie van het federaal diversiteitsnetwerk waarbij de verantwoordelijken van de universiteiten en van de hogescholen werden ontmoet om hen de wil van de federale overheid om personen met een handicap in dienst te nemen, toe te lichten en hen te informeren over de Selor-procedures om zich kandidaat te stellen voor een functie. De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft meegewerkt aan het ontwerp van dit evenement.

Teneinde deelden mijn diensten mij mee dat de werkgroep « handicap » van het federaal diversiteitsnetwerk suggesties heeft geformuleerd om aan te zetten tot nadenken en oplossingen voor te stellen voor de problemen die zich stellen op het gebied van de tewerkstelling binnen de federale overheid van personen met een handicap.