Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1334

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 14 april 2017

aan de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken

Vluchtelingen met een lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transseksuele geaardheid (LHBT) - App - Gelijke kansen - Nederlands initiatief

politiek asiel
vluchteling
seksuele minderheid
gelijke behandeling
toepassing van informatica
Nederland
gegevensbank
asielzoeker

Chronologie

14/4/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/5/2017)
27/6/2017Rappel
6/12/2017Rappel
13/3/2018Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1333

Vraag nr. 6-1334 d.d. 14 april 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Veel LHBT-vluchtelingen hebben slechte ervaringen met officiële instanties in hun land van herkomst. Dit wantrouwen nemen zij vaak mee als zij hier aankomen, waardoor ze aarzelen om naar een instantie stappen als ze vragen hebben, zeker als dit verband houdt met hun geaardheid. Hun geaardheid kan ook een reden zijn voor een onveilig gevoel in de opvang. De uittredende Nederlandse staatsecretaris heeft samen met diverse holebi-verenigingen een app ontwikkeld die alle relevante informatie voor LHBT-vluchtelingen in Nederland op een smartphone beschikbaar maken. Met de app « Rainbow Refugees NL » kunnen LHBT-vluchtelingen voor hun informatie terecht bij een anonieme app.

De verschillen zijn soms enorm tussen de situatie in ons land en de landen waar LHBT-vluchtelingen vandaan komen. Sommige vluchtelingen weten bijvoorbeeld niet dat ze aangifte kunnen doen voor discriminatie of geweld jegens holebi's. Ze weten niet dat ze dan serieus genomen worden en dat niet homoseksualiteit, maar discriminatie hier een strafbaar feit is.

De app geeft informatie over de rechten die een LHBT-vluchteling heeft en waar je hulp kunt krijgen bij vragen over gezondheid en veiligheid. Er staat ook informatie in over de asielprocedure en er zijn contactgegevens te vinden van relevante organisaties. Via de app kunnen LHBT-vluchtelingen in contact komen met LHBT-organisaties en buddy-projecten. De app is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Farsi en Frans.

De app werd ontwikkeld door het ministerie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit (COC) en het Centraal Orgaan voor Opvang van Asielzoekers (COA). Bij de ontwikkeling van de app kregen ze hulp van tien vluchtelingen. De ontwikkeling geschiedde aldus met een beperkt budget.

Deze vraag betreft Gelijke Kansen alsook de integratie van vluchtelingen in ons land. Sinds 1 januari 2015 worden de opdrachten rond integratie, inburgering, Huizen van het Nederlands, sociaal tolken en vertalen in Vlaanderen en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad gerealiseerd door het Agentschap Integratie en Inburgering. In de steden Antwerpen en Gent zijn deze opdrachten toevertrouwd aan het lokale besturen. Het gelijke kansenbeleid en de integratie van asielzoekers betreft een transversale aangelegenheid - Gemeenschappen.

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd :

1) Kan de staatsecretaris aangeven of zij/hij voorstander is van het introduceren van een gelijkaardige app voor LHBT-vluchtelingen ? Zo neen, waarom niet en kan er worden aangegeven welke alternatieven er voorhanden zijn om LHBT-vluchtelingen toe te laten anoniem terecht te kunnen bij een uitgebreid informatiepunt over hun rechten, contacten met lokale organisaties en/of buddy-projecten en gezondheidsinformatie ?

Zo ja, kan dit inhoudelijk en naar timing worden toegelicht en zal hierbij desgevallend worden samengewerkt met de holebiverenigingen zoals Cavaria ?

2) Is de bevoegde minister bereid dit desgevallend voor te leggen aan de Gemeenschappen om te zien of zij interesse hebben in het opzetten van een gezamenlijke app om holebivluchtelingen alle relevante informatie te brengen ? Kan dit concreet worden toegelicht ?