Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9988

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 3 oktober 2013

aan de minister van Justitie

Staatsveiligheid - Sociaal overleg - Stakingsrecht - Stakingsaanvragen

arbeidsconflict
staatsveiligheid
sociale dialoog
staking
stakingsrecht

Chronologie

3/10/2013Verzending vraag
28/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9988 d.d. 3 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Hoewel het stakingsrecht wordt gegarandeerd door een aantal internationale verdragen, zoals het Herziene Europees Sociaal Handvest, is het voor bepaalde werknemers van de publieke sector, bijvoorbeeld in het leger en de Staatsveiligheid (VSSE), niet toegestaan om te staken.

Er zijn wel vier vakbonden waaruit de werknemers kunnen kiezen en er kan een sociaal bemiddelaar worden aangewezen als vervanging voor het stakingsrecht.

Mijn vraag aan de minister is :

Hoeveel keer sinds het toelaten van vakbonden bij werknemers van de VSSE:

a) werden stakingsaanvragen ingediend?

b) werd een sociaal bemiddelaar aangevraagd, toegewezen en/of geweigerd?

c) Kan de minister mij de stand van zaken geven van het huidige sociaal overleg bij de VSSE ?

Antwoord ontvangen op 28 januari 2014 :

1. Noch bij de binnendiensten, noch bij de buitendiensten van de Veiligheid van de Staat werden specifieke stakingsaanzeggingen ingediend. In het kader van de algemene staking voor Justitie van 13 december 2013 was er wel sprake van de diensten van de Veiligheid van de Staat.

2. Er werd tot op heden eenmaal op vraag van de representatieve vakbonden van de buitendiensten de procedure van sociale bemiddeling ingezet waarna een sociaal bemiddelaar aangewezen werd.

Deze procedure geldt niet voor de binnendiensten die onder de toepassing van het algemeen syndicaal statuut van de openbare diensten vallen.

3. Er werd binnen de Veiligheid van de Staat een overlegcomité voor de ambtenaren van de buitendiensten opgericht dat – onder voorzitterschap van de administrateur-generaal - meerdere keren per jaar bijeenkomt. Hier worden de materies overlegd zoals voorzien in de wet van 17 maart 2004 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van het personeel van de buitendiensten van de Veiligheid van de Staat. Daarnaast bestaat eveneens een onderhandelingscomité dat onder voorzitterschap van de afgevaardigde van de minister van Justitie zetelt met betrekking tot de materies die volgens de bovenvermelde wet van 17 maart 2004 ter onderhandeling voorgelegd moeten worden.

De ambtenaren van de binnendiensten van de Veiligheid van de Staat zijn onderworpen aan het algemeen statuut van de rijksambtenaren en het gemeenrechtelijk syndicaal statuut dat is vastgelegd in de wet van 19 december 1974. Zij vallen onder het Sectorcomité III – Justitie - en beschikken eveneens over een eigen basisoverlegcomité dat wordt voorgezeten door de administrateur-generaal.