Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9982

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 2 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Syrië - Handelsbetrekkingen - Chemische producten - Uitvoer - Overzicht

Syrië
handelsbetrekking
uitvoer
chemisch product
chemisch wapen

Chronologie

2/10/2013Verzending vraag
18/12/2013Rappel
6/1/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9982 d.d. 2 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vorige maand ontstond in Duitsland oproer nadat bekend werd dat het land in de periode 2002-2006 111 ton chemische producten naar Syrie had geëxporteerd. Die chemicaliën konden worden ingezet voor de productie van saringas, het zenuwgas dat bij de gasaanval in Syrië op 21 augustus 2013 werd gebruikt. Ook België heeft handelsbetrekkingen met Syrië. Uit het rapport van het agentschap van Buitenlandse Handel blijkt dat België chemische producten heeft uitgevoerd naar Syrië. In 2010 maakten die producten 19,4 % uit van de Belgische uitvoer naar Syrië. Dit was goed voor 42 miljoen euro. Gedurende de eerste negen maanden van 2011 bedroeg het aandeel van de chemische producten 20,1 %, wat overeenkomt met 27,2 miljoen euro.

Graag had ik volgende vragen gesteld:

1) Welke chemische producten voert België uit naar Syrië? Voor welke doeleinden worden ze daar ingezet? Kan de minister beide deelvragen uitgebreid toelichten? Indien hij hierover geen informatie heeft, acht hij dit verontrustend?

2) Bestaat volgens de minister de kans dat de producten hebben bijgedragen tot de gasaanval in Syrië?

3) Kan de minister mij meedelen, en dit voor de jongste tien jaar, hoeveel de jaarlijkse export van chemische producten naar Syrië bedroeg, en dit zowel in miljoen euro als procentueel?

4) Kan de minister mij voor 2012 en indien mogelijk ook voor dit jaar een update geven over de handel van België met Syrië?

5) Hebben sinds 2010 grootschalige wijzigingen plaatsgevonden in de handelsbetrekkingen met Syrië? Zo ja, welke? Zo niet, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 6 januari 2014 :

1. Om de aanmaak en verspreiding van chemische wapens te verhinderen wordt de handel in bepaalde chemische producten strikt gereglementeerd. Zo bestaat er een verbod op de uitvoer van bepaalde chemische stoffen naar landen die niet toegetreden zijn tot het Chemische Wapenverdrag. Dit verbod wordt aangevuld door controles op andere chemische stoffen die voorlopers zouden kunnen vormen van producten die in een verder proces in chemische wapens omgezet zouden kunnen worden. Deze bijkomende controles worden overeengekomen in het kader van de EU en van de Australië-groep. Deze controlelijsten worden aangepast naarmate gegevens beschikbaar worden over mogelijke alternatieve productieroutes. De lijsten met betrekking tot Syrië werden eerder dit jaar geactualiseerd door de EU en door de Australië-groep.

2. Zie vraag 1/

3.

.

4. Zie vraag 3