Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-998

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Terrorisme - Atoomwapens - Beveiliging van de sites

terrorisme
nucleaire veiligheid
kernwapen
nucleaire technologie
nucleaire brandstof
radioactieve stof
nucleaire beveiliging

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-996
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-997
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4717

Vraag nr. 5-998 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit de overheidsdocumenten die WikiLeaks openbaar maakte, blijkt dat terroristen soms gevaarlijk dicht in de buurt komen van nucleair materiaal en zo in staat zijn om kernwapens te stelen of te bouwen. Ook in ons land zijn er kernwapens opgeslagen die, mits enige vernuft, in handen kunnen vallen van terroristische organisaties. Wereldwijd zijn diefstal of vervreemding van kernwapens zelfs niet nodig. Met het nodige uranium en nog enkele elementen kan men die wapens gewoon produceren. Er bestaat een illegale internationale handel in nucleair materiaal. Ook goede contacten in bijvoorbeeld Noord-Korea kunnen een kernwapen opleveren. Het blijkt ook relatief eenvoudig om nucleaire depots te overvallen in Pakistan en België. Hoe dan ook, het gevaar dat kernwapens in ongewenste handen vallen, overstijgt fantasieverhalen. Deze angstwekkende realiteit roept een aantal vragen op.

1) Welke concrete maatregelen treft/trof de geachte minister van Defensie om te verhinderen en te voorkomen dat zich in België bevindend nucleair materiaal of nucleaire wapens in handen vallen van binnen- of buitenlandse terroristen? Beschikt het leger over een waterdicht verdedigingsplan ter zake? Kan hij mij ervan overtuigen dat deze beveiliging in grote mate de beschermende maatregelen van de nucleaire sites in en rond Kleine Brogel overtreft?

2) Hebben de geachte ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken deze dreiging internationaal aangekaart en besproken? Zo ja, wanneer, met wie en op welke wijze? Werden de NAVO en de Europese Unie (EU) hierbij betrokken? Is men zich internationaal bewust van deze dreiging? Zo ja, welke internationale maatregelen volgden hieruit en heeft België die toegepast?

3) Op welke wijze worden landen die over kernwapens en kerntechnologie beschikken, bijgestaan in de beveiliging van hun kennis en materiaal? Welke concrete hulp biedt België in dit verband, om te voorkomen dat deze wapens en kennis in handen van gevaarlijke groepen vallen? Bestaat er zowel in België als internationaal een actieplan om alle nucleair materiaal en de beveiliging daarvan te inventariseren? Zullen ook de kernwapens in ons land verzameld en uit ons land worden verwijderd?