Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9962

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 2 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Kenia - Al-Shabaab - Somalië - Belgische Jihad-strijders - Overzicht - Inhouden van paspoorten - Rekruteringsgroepen - Terugkomst

Kenia
Somalië
Belgen in het buitenland
extremisme
terrorisme
paspoort
reclassering
radicalisering

Chronologie

2/10/2013Verzending vraag
3/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9962 d.d. 2 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Heel vaak wordt in de pers gesproken over Belgische Syriëstrijders die ofwel zelfstandig vertrekken vanuit België of gerekruteerd worden.

Begin 2013, en na de terroristische aanslag in een winkelcentrum in Nairobi (Kenia) van Somalische Al-Shabaab leden, kwam aan het licht dat er voor de Syrische burgeroorlog al Belgische Jihad-strijders naar Somalië getrokken zijn om onder andere ten strijde te trekken tegen Keniaanse regeringstroepen.

Bij de gijzeling zelf bleek dat de militanten niet enkel Somaliërs waren, maar eveneens uit landen kwamen als de Verenigde Staten, Canada, Finland, Kenia, het Verenigd Koninkrijk,… Ook bij Al-Shabaab zien we met andere woorden dat de ledenwerving internationaal wordt.

In verband met Syrië wordt steeds de vraag gesteld hoe de link met extremistische groeperingen zoals Sharia for Belgium ontstaan is en hoe we de overlevende Syrië-strijders in België moeten opvangen en re-integreren, maar over de situatie in Somalië is veel minder bekend.

Graag dan ook volgende vragen:

1) Kan de minister een overzicht geven van het aantal "Belgen" in Somalië die (vermoedelijk) aan de zijde van Al-Shabaab strijden voor een Islamitisch regime?

2) Heeft hij al weet van paspoorten die ingehouden zijn omwille van een vermoeden dat deze Belgen gaan strijden in Somalië?

3) Welke rekruteringsgroepen binnen of buiten België hebben militanten in België vermoedelijk aangespoord om naar Somalië te trekken?

4) Welke maatregelen zal de minister samen met zijn regeringscollega's en met andere Europese ministers nemen om de teruggekeerden op te volgen en te re-integreren?

Antwoord ontvangen op 3 december 2013 :

Met verwijzing naar zijn schriftelijke parlementaire vraag van 2 oktober kan ik aan het achtbare lid het volgende melden:

  1. Volgens Ocad en het Federaal Parket zou het om een viertal personen gaan. De omvang van dit fenomeen is dus beduidend minder dan voor het geval Syrië.

  2. Ik heb geen kennis van het feit dat paspoorten zouden zijn ingehouden.

  3. Dit is onduidelijk en maakt momenteel het voorwerp uit van een onderzoek van het Federaal Parket.

  4. Deze dossiers worden ook behandeld binnen het platform van de “returnees” voorgezeten door Ocad in aanwezigheid van alle politie- en veiligheidsdiensten. Er wordt geval per geval bekeken met alle betrokken diensten welke gerechtelijke en/of bestuurlijke maatregelen moeten worden genomen. De werkmethode is dus analoog met deze van de teruggekeerde Syriëstrijders.

    Voor bijkomende informatie kan het achtbare lid zich richten tot mijn collega’s van Binnenlandse Zaken en Justitie.