Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9929

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 24 september 2013

aan de minister van Justitie

Gas- en alarmwapens. - Ombouw tot illegale wapens

vuurwapen
persoonlijk wapen
verboden wapen
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

24/9/2013Verzending vraag
12/3/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9929 d.d. 24 september 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Europese politiediensten merken de laatste tien jaren dat er een opvallende opmars is van omgebouwde gaswapens in het illegale circuit. Wapenexperts in Engeland beoordelen dit zelfs als het voornaamste probleem op hun terrein. Omgebouwde gaswapens zijn wel legaal geproduceerd, maar in originele staat niet geschikt voor het afschieten van kogelpatronen. Het blijkt echter een lucratieve aangelegenheid deze wapens van 'knalwapen' om te bouwen tot scherpschietend wapen.

De meeste ombouwwapens zijn in originele staat alleen geschikt voor het schieten van 8mm-knalpatronen, maar worden door illegale wapenhandelaars omgebouwd om kogelpatronen te kunnen verschieten, voornamelijk kaliber 6.35mm Browning. Dat aanpassen gebeurt door het uitboren van de (geblokkeerde) loop van het wapen, waarna een 6,35mm-loop in de uitgeboorde loop wordt geplaatst zonder gasuitlaat.

De meest gekende wapens in het criminele milieu zijn omgebouwde Tanfoglio GT28 (gemaakt in Italië/Portugal) en haar Turkse, gekopieerde versie Ekol Tuna (gemaakt door Voltran, Istanboel) en de BBM315-auto (gemaakt door Bruno Bruni Milano). De laatste trend omgebouwde Duitse Walther P22 en P99-gaspistolen.

Wij uiten onze bezorgdheid voor de situatie in België. Uit een Nederlands veiligheidsrapport wordt er namelijk melding gemaakt van ombouw-BBM's met een BEL-nummer.

1. Hoeveel omgebouwde gaspistolen van zijn er in de laatste jaren in België aangetroffen, respectievelijk per merk (Tanfoglio, Ekol Tuna, BBM, enz.)?

2. Zijn alle gaspistolen vergunningsplichtig of zijn er gaspistolen die gehomologeerd werden door de Proefbank in het kader van het KB 18 november 1996?

3. Zijn er ooit vuurwapens gewijzigd van het statuut van gehomologeerd alarmwapen naar het statuut van vergunningsplichtig alarmwapen? Zo ja, welke?

4. Hebben er zich ooit schietincidenten voorgedaan met wapens of wapenonderdelen of werden ooit dergelijke wapens of wapenonderdeel schietklaar teruggevonden, die door de proefbank werden gehomologeerd?

5. Wordt de verkoop van wapens met BEL-nummers door de wapenhandelaars ook in registers geregistreerd? Met andere woorden, zijn deze te hertraceren?

6. Worden er soms controles gedaan op niet gehomologeerde, dus vergunningsplichtige alarmwapens, bijvoorbeeld in het kader van de 5-jaarlijkse controles?

Antwoord ontvangen op 12 maart 2014 :

Vooraf een terminologische verduidelijking : er is een verschil tussen gaswapens, die gas verspreiden als projectiel en die door de wet verboden zijn, niet-vuurwapens die vaste projectielen afschieten door middel van een drijfgas (perslucht, CO², …) en die naar gelang van hun kracht vrij verkrijgbaar of vergunningsplichtig kunnen zijn, en alarmwapens die door ontbranding van een blanke patroon een gasknal produceren, en die al dan niet gehomologeerd kunnen zijn. De vraag heeft betrekking op deze laatste categorie.

1. Deze gegevens zijn momenteel niet beschikbaar. Een werkgroep is ermee belast een kwaliteitsvolle procedure uit te werken voor de inbeslagname van vuurwapens.

2. Niet alle alarmpistolen zijn vergunningsplichtig: er bestaat bij de Proefbank een lijst van gehomologeerde modellen, die tot 1 oktober 2013 is bijgewerkt.

3. Ja, alle alarmwapens die niet zijn geslaagd voor de inspectie in juli en augustus 2013.

4. België wordt veel minder dan andere Europese landen geconfronteerd met de problematiek van omgebouwde alarmwapens. De vastgestelde wijzigingen hebben bijna nooit betrekking op door de Proefbank van Luik gehomologeerde alarmwapens.

5. Neen.

6. Niet-gehomologeerde alarmwapens zijn als vergunningsplichtige vuurwapens onderworpen aan de vijfjaarlijkse controle. Een technische controle is op dat moment niet voorgeschreven. Ze is wel mogelijk op elk moment als daartoe aanleiding bestaat.