Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9924

van Patrick De Groote (N-VA) d.d. 24 september 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politiewapens - Opname in het centraal wapenregister

gemeentepolitie
politie
persoonlijk wapen
vuurwapen
diefstal
gegevensbank
officiële statistiek
handvuurwapens

Chronologie

24/9/2013Verzending vraag
13/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9924 d.d. 24 september 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Wapenwet is niet van toepassing op de dienstwapens van diensten van openbaar gezag (Wapenwet artikel 27, §1) met als uitvoeringsbesluit, het KB betreffende het voorhanden hebben en dragen van wapens door diensten van het openbaar gezag of van de openbare macht, van 26 juni 2002. Het principe van het Centraal Wapenregister (CWR) zit evenwel vervat in artikel 4 van de Wapenwet. Dienstwapens hoeven aldus niet het Centraal Wapenregister te zitten.

De lokale politiediensten hebben bovendien een grote autonomie wat betreft het beheer van hun dienstvuurwapens. Ons inziens is er dus een gebrek aan een overzicht met betrekking tot het bezit, het gebruik en/of het beheer van dienstwapens bij de verschillende politiediensten. Er zijn immers aanwijzingen dat een controle op het beheer van dienstwapens nodig is. Niet alleen is er het recent geval van de verdwenen dienstwapens buiten gebruik van de lokale politie van Mortsel (in de politiezone MINOS), in de periode van januari 2006 tot maart 2008 zouden er 25 diefstallen uit politiebureaus hebben plaatsgevonden (N. Duquet en M. Van Alstein, Vuurwapens. Handel, bezit en gebruik, Vlaams Vredesinstituut, 2011, p 159.)

Wij mogen aldus besluiten dat de politiediensten een belangrijke lekkage vertegenwoordigt van de legale wapenhandel naar de illegale wapenhandel.

1. Hoeveel dienstwapens zijn er verdwenen bij de 25 diefstallen uit politiebureaus tussen januari 2006 en maart 2008?

2. Hoeveel diefstallen, respectievelijk dienstwapens zijn er verdwenen sinds maart 2008 tot 2012?

3. Hoeveel aangiften van verlies van dienstwapens zijn er jaarlijks de afgelopen jaren aangegeven, respectievelijk bij de federale politie, bij de lokale politie, bij andere politiediensten?

4. Is een centrale opname van de dienstvuurwapens bij de verschillende politiediensten, zowel lokaal als federaal niet opportuun met het oog op een beter centraal beheer? Wat houdt de overheid tegen om ook de dienstwapens in het Centraal Wapenregister op te nemen als een afzonderlijke categorie?

5. Wil de minister richtlijnen uitvaardigen om elke politie-eenheid jaarlijks een stock te laten opnemen, ter controle van de centrale opname van dienstvuurwapens? Op deze wijze zou een voorval als in Mortsel, waarbij men na jaren tot de vaststelling moet komen dat de dienstwapens zijn verdwenen tijdig worden vastgesteld.

Antwoord ontvangen op 13 februari 2014 :

Vragen 1, 2 en 3.

Deze gegevens zijn niet beschikbaar op het centrale niveau binnen mijn departement.

Vraag 4.

Sinds 2002 moeten alle dienstwapens van de politie ingevoerd worden in het CWR, in overeenkomst met het koninklijk besluit (KB) van 26 juni 2002 betreffende het voorhanden hebben en het dragen van wapens door de diensten van het openbare gezag of van de openbare macht.

De verplichting bestaat dus degelijk voor de lokale en voor de federale politie.

Dank zij het CWR kan elke politiedienst over een inventaris van zijn eigen wapens beschikken.

Vraag 5.

Het hoofdstuk 6 van de omzendbrief GPI 62 van 14 februari 2008, in uitvoering van het KB van 3 juni 2007 betreffende de politiebewapening, bevat gedetailleerde richtlijnen inzake het opslaan en bewaren van de bewapening.