Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9843

van Helga Stevens (N-VA) d.d. 3 september 2013

aan de eerste minister

Toegankelijkheid van websites van de federale overheid - Anysurfer-audits - Stand van zaken

internetsite
faciliteiten voor gehandicapten
overheidsapparaat
ministerie
betrekking tussen overheid en burger

Chronologie

3/9/2013Verzending vraag
4/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9843 d.d. 3 september 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Kanselarij van de Eerste Minister stelt subsidies ter beschikking van de federale overheidsdiensten (zowel Federale Overheidsdiensten als Programmatorische overheidsdiensten) zodat zij hun websites kunnen laten screenen op het vlak van toegankelijkheid door AnySurfer.

Anysurfer is een nationaal project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw dat de digitale wereld toegankelijker wil maken voor mensen met een handicap, zonder daarbij een vlotte bruikbaarheid voor iedereen uit het oog te verliezen.

Uit zijn rapport van 2013 blijkt dat België ondermaats scoort. Nochtans beloofde men vanuit de overheid in 2008 reeds dat de AnySurfer-richtlijnen een verplicht onderdeel gingen worden van elk lastenboek voor nieuwe websites. Tevens werkte er toen een werkgroep "AnySurfer" binnen de Algemene Directie Externe Communicatie aan een federale sensibiliseringscampagne met als doel de AnySurfer-richtlijnen op verplichtende wijze op te nemen in elk lastenboek voor nieuwe websites.

Daarom had ik graag een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1) Hoeveel van de overheidsdiensten hebben naar de AnySurfer toegankelijkheidsaudit gevraagd sinds 2008? Welke overheidsdiensten waren dat precies?

2) Wat waren de resultaten van die audits en welk gevolg werd er aan gegeven?

3) Hoeveel en welke ("nieuwe") websites zijn sinds 2008 online en zijn die dan ook volledig toegankelijk?

4) Hoeveel budget werd er daarvoor jaarlijks sinds 2008 opzijgezet en hoeveel daarvan werd effectief gebruikt/uitgegeven aan de audits?

5) Is de AnySurfer-werkgroep uit 2008 tot resultaten gekomen en werden er richtlijnen ontwikkeld om de toegankelijkheid van de federale websites te garanderen? Zo ja, wanneer? Werden die richtlijnen effectief opgenomen in de lastenboeken van de federale overheid voor websites? Zo ja, wanneer zijn die richtlijnen opgenomen? Graag een kopie van die richtlijnen.

Antwoord ontvangen op 4 oktober 2013 :

1. Sinds 2008 zijn er 75 audits besteld via de Federale Overheidsdienst (FOD) Kanselarij van de eerste minister

door volgende overheidsdiensten :

door volgende regeringsleden :

De nieuwe website van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister is momenteel in ontwikkeling en zal het voorwerp uitmaken van een audit.

2. Volgende federale websites dragen momenteel het AnySurfer-label:

Belgian Disability Forum

www.bdf.belgium.be

Belgium.be

www.belgium.be

eID

www.eid.belgium.be

Fedict

www.fedict.belgium.be

Fedplus

www.fedplus.be

Fedra Magazine

www.fedra.belgium.be

Fedweb

www.fedweb.belgium.be

FOD Werk

www.werk.belgie.be

Handiweb

www.handiweb.be

Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap

www.ph.belgium.be

Pdata

www.pdata.be

Regeringsleden

Vice-Eerste Minister en Minister J. Milquet

Staatssecretaris Ph. Courard



www.milquet.belgium.be

www.courard.belgium.be

De audits verplichten de aanvrager om de nodige aanpassingen uit te voeren en dit binnen een termijn van drie maanden. Dit is niet altijd materieel mogelijk en duurt meestal langer.

Om deze reden ontvangt een deel van de instellingen het label niet.

Het label is twee jaar geldig en na deze periode moet opnieuw een validatie aangevraagd worden.

3. De Algemene Directie Externe Communicatie van de FOD Kanselarij van de eerste minister heeft geen volledig overzicht van het totale aantal websites die door de verschillende federale overheidsdiensten gebouwd en gelanceerd worden aangezien niet alle websites een Anysurfer screening doorlopen. Sinds 2008 zijn er voor 75 websites, zowel voor nieuwe als vernieuwde websites, audits aangevraagd.

4. Per jaar wordt er 35 000 euro voorzien om audits uit te voeren, gebaseerd op een schatting van een dertigtal audits per jaar.

5. De VZW Blindenzorg Licht & Liefde analyseert met haar Anysurfer initiatief, de bestaande internationale standaarden voor elektronische overheidscommunicatie, in dit geval het “Web Accessibility Initiative (WAI) ; http://www.w3.org/WAI, en past deze toe op gecertifieerde websites.

Deze richtlijnen (beschikbaar op de website : http://anysurfer.be/n / in-de-praktijk/checklist) worden regelmatig herzien en omvatten nu bijvoorbeeld ook de toegankelijkheid voor PDF-bestanden die op websites geplaatst worden.

De lastenboeken voor de nieuwe websites die door de Algemene Directie Externe Communicatie van de FOD Kanselarij van de eerste minister worden gerealiseerd, bevatten de verplichting om te voldoen aan de toegankelijkheidsvoorwaarden noodzakelijk voor het bekomen van het label. De dienstverleners die werken voor de FOD Kanselarij van de eerste minister kunnen de richtlijnen terugvinden op de website van Anysurfer. Sinds 2013 biedt Anysurfer een gratis workshop over toegankelijkheid aan aan organisaties die een audit wensen laten uit te voeren. Dit initiatief wordt systematisch vermeld door de cel online van de AD Externe Communicatie van de FOD Kanselarij bij nieuwe aanvragen en de organisaties vinden dit een zeer positieve verbetering van het labelisatie-traject.