Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9842

van Helga Stevens (N-VA) d.d. 3 september 2013

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden

Websites van de federale overheid - Toegankelijkheid voor personen met een beperking - Anysurferlabel - Overzicht

internetsite
faciliteiten voor gehandicapten
ministerie
overheidsbedrijf
betrekking tussen overheid en burger

Chronologie

3/9/2013Verzending vraag
17/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9842 d.d. 3 september 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De door de federale overheid via websites aan de burgers aangeboden informatie dient voor alle burgers toegankelijk te zijn, dus ook voor personen met een handicap: personen met fysieke beperkingen, blinde of slechtziende personen, personen met leerproblemen, etc.

Deze vorm van toegankelijkheid wordt getest door Anysurfer, een nationaal project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw, dat de digitale wereld toegankelijker wil maken voor mensen met een handicap, zonder daarbij een vlotte bruikbaarheid voor iedereen uit het oog te verliezen.

Uit zijn rapport van 2013 blijkt dat België ondermaats scoort. Nochtans beloofde men vanuit de federale overheid in het verleden dat de AnySurfer-richtlijnen een verplicht onderdeel gingen worden van elk lastenboek voor nieuwe websites van de federale overheid.

Op grond van dit uitgangspunt had ik graag een antwoord verkregen op volgende vragen :

1) Welke federale overheidsdiensten, administraties, instellingen, etc., die onder uw bevoegdheid of verantwoordelijkheid vallen, beschikken over een website ? Kan telkens het adres van deze website gegeven worden ?

2) Welke van die websites hebben het AnySurferlabel, dat de toegankelijkheid van de websites voor alle gebruikers garandeert ?

3) Welke van die websites zijn, ondanks dat ze geen Anysurferlabel hebben, niettemin toegankelijk voor personen met een handicap omdat ze in de praktijk rekening houden met de richtlijnen van AnySurfer?

4) Welke initiatieven zijn gepland om websites die de AnySurferrichtlijnen nog niet volgen, toegankelijk te maken voor alle burgers, inzonderheid personen met een beperking Kan een timing gegeven worden ?

Antwoord ontvangen op 17 september 2013 :

Wat betreft de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking valt deze vraag valt onder de bevoegdheden van de minister van Buitenlandse Zaken, aangezien het dagelijks beheer van het departement hieronder valt.

Wat Betreft de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie valt deze vraag onder de bevoegdheid van de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, aangezien het dagelijks beheer van het departement hieronder valt.

Wat betreft overheidsbedrijven, in overeenstemming met de wet van 31 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven, zijn deze bedrijven autonoom in hun personeelsbeheer.

De voorwaarden van dit label richten zich voornamelijk tot websites waarvan de belangrijkste doelstelling niet commercieel is. De websites die vandaag het label AnySuferlabel hebben uitgewerkt zijn meestal websites die door lokale, gewestelijke of federale overheden worden uitgebaat, of administraties. Behoudens enkele uitzonderingen hebben weinig commerciële bedrijven dit label geïmplementeerd, met name omdat het resultaat na de implementatie de website minder aantrekkelijk maakt, maar en ook omwille van de hoge kosten en de tijd die vereist is voor de uitwerking ervan.

Met betrekking tot de NMBS-groep, informeren de entiteiten van de Groep mij dat de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) niettemin zeer belangrijke inspanningen heeft gedaan om haar nieuwe website te laten voldoen aan de richtlijnen. Zo werd “Blindenzorg Licht en Liefde” VZW vanaf de start bij de ontwikkelingen betrokken. De website van de NMBS beschikt nog niet over het officiële label maar voldoet al voor 95 % aan de richtlijn.

Infrabel.be houdt rekening met verschillende AnySurfer-aanbevelingen, in het bijzonder op het vlak van contrasten op de pagina's, de paginastructuur, navigatie, beschrijvingen van foto's en videomateriaal. De webredacteurs krijgen regelmatig trainingen en informatie over dit onderwerp.

Met betrekking tot Belgacom verwijs ik naar het antwoord van mijn voorganger op de schriftelijke vraag n° 358 van het Kamerlid Roel Deseyn (QRVA 53 72, pp 189-192).

Ten slotte informeert bpost mij dat beide sites (www.bpost.be en www.bpostinternational.com) ruime aandacht schenken aan de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid, o.m. door volgende richtlijnen toe te passen:

Bovendien, zullen de websites van bpost in de nabije toekomst gebruik maken van een nieuw beheersysteem waardoor op een vlottere en meer intuïtieve manier kan rekening gehouden worden met de AnySurfer richtlijnen.