Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9805

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 27 augustus 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Afghaanse hulpkrachten in dienst van het Belgische leger - Bescherming - Bijzonder asielstatuut

vluchteling
krijgsmacht
Afghanistan
politiek asiel
strijdkrachten in het buitenland
buitenlandse staatsburger
hulpkracht
asielzoeker

Chronologie

27/8/2013Verzending vraag
3/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9805 d.d. 27 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Belgische leger heeft, zoals alle buitenlandse legers op Afghaans grondgebied, gedurende verschillende jaren lokaal burgerpersoneel tewerkgesteld als vertaler, gids, chauffeur, onderhoudspersoneel, enz.

Ik heb vernomen dat een groot aantal personen die in dienst waren van buitenlandse legers sinds de bezetting zijn vermoord door de taliban. Zo werden op 18 juli 2013 acht Afghaanse burgers die naar hun werk gingen op een buitenlandse militaire basis in de provincie Logar, ten zuiden van Kaboel, geëxecuteerd. Die werknemers worden soms zelfs verschillende maanden na het einde van hun opdracht vermoord.

Met die droevige realiteit voor ogen hebben veel Afghaanse werknemers die in dienst zijn van Westerse troepen hun werkgever om bescherming gevraagd. Het Verenigd Koninkrijk heeft asiel verleend aan ongeveer 700 hulpkrachten die diensten hebben geleverd en aan hun familieleden. Frankrijk heeft aan ongeveer 170 lokale werknemers veiligheid geboden op zijn grondgebied. Naar aanleiding van die informatie die ik recent heb gekregen en gelet op de situatie in Afghanistan, die geen twijfel laat bestaan over de gevaren voor elke Afghaan die heeft meegewerkt of meewerkt met Westerse troepen, heb ik vragen over de bescherming van Afghaanse hulpkrachten van het Belgische leger en over de regels en criteria die België hanteert ter bescherming van zijn oud-medewerkers en zijn huidige medewerkers in Afghanistan.

Kan de staatssecretaris me meedelen:

1) of er in België regels en specifieke criteria bestaan om een statuut of bescherming aan de vroegere of huidige hulpkrachten van het Belgische leger in Afghanistan toe te kennen?

2) of er in het verleden een dergelijke bescherming heeft bestaan voor operaties van ons leger in andere landen?

3) Zo ja, hoeveel aanvragen tot bescherming voor de Afghaanse hulpkrachten hebben de minister van Defensie of het militaire personeel u overgezonden?

4) Hoeveel statuten werden er toegekend (asielstatuut of subsidiaire bescherming)?

Antwoord ontvangen op 3 oktober 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

Deze vraag maakt het onderwerp uit van overleg met mijn collega’s, in het bijzonder met de minister van Defensie en de minister van Buitenlandse Zaken.

Het is in de huidige stand van zaken onmogelijk om het aantal van de personen die het verblijf zouden kunnen verkrijgen, te berekenen.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onderzoekt momenteel de aanvragen voor een verblijfsvisum op basis van humanitaire redenen geval per geval. Er zal rekening worden gehouden met het gevaar dat deze personen zouden kunnen lopen door in Afghanistan te verblijven.

Wat tenslotte het asielluik betreft, kan ik U nog het volgende meedelen, namelijk dat de toekenning van de status van vluchteling of subsidiaire bescherming conform de in de vreemdelingenwet vastgelegde regeling is enkel van toepassing op personen die in België zijn toegekomen en hier een asielaanvraag indienen.