Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9800

van Benoit Hellings (Ecolo) d.d. 27 augustus 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag - Onderhandelingen - Energie - Schaliegas - Invoer uit de Verenigde Staten

schaliegas
vrijhandelsovereenkomst
handelsovereenkomst (EU)
Verenigde Staten
gas
fossiele brandstof
ontginning van de hulpbronnen
verontreiniging

Chronologie

27/8/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-9800 d.d. 27 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De eerste onderhandelingen met betrekking tot het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) vonden midden juli 2013 plaats. Een tweede onderhandelingsronde zou in oktober in Brussel plaatsvinden. Daarna zou er nog een derde ontmoeting zijn in december.

Een van de talrijke hoofdstukken die momenteel worden besproken, heeft betrekking op energie. Na de eerste onderhandelingsronde werd er in de pers op gewezen dat de onderhandelaars van de Europese Unie trachtten de Verenigde Staten ertoe te brengen de beperkingen op de uitvoer van schaliegas te versoepelen. De methode van hydraulisch fractureren voor de winning van gas is zeer controversieel.

De Amerikaanse federale regering kende sinds de jaren 2000 om geostrategische redenen een heleboel vergunningen toe voor de exploitatie van deze nieuwe vorm van fossiele brandstof. Het was immers de bedoeling zoveel mogelijk onafhankelijk te worden van buitenlandse olie en gas, voornamelijk afkomstig uit het Midden- Oosten. Om die reden heeft de Amerikaanse overheid vrij strenge beperkingen opgelegd voor de uitvoer van dat type inheemse brandstof. Bij de verbranding van schaliegas ontstaat er broeikasgas en de ontginning ervan leidt tot een enorme verontreiniging van de ondergrondse waterlagen en van het oppervlaktewater. De grootschalige uitvoer van een dergelijke brandstof is ook in tegenspraak met het principe dat Washington voorstaat om selfsupporting te zijn op het vlak van energievoorziening.

U hebt deelgenomen aan het opstellen van het mandaat voor de Commissie dat de Raad Algemene Zaken van juni jongstleden heeft goedgekeurd.

1) Heeft België - in het bijzonder uzelf - het standpunt verdedigd om de uitvoer van Amerikaans schaliegas naar Europa toe te laat en/of te vergemakkelijken?

2) Welke landen hebben die onderhandelingspositie verdedigd?

3) Bent u van plan dit onderwerp ter sprake te brengen ten gevolge van de trans-Atlantische onderhandelingen door de Raad? Zal het daarbij in het bijzonder gaan om de potentieel negatieve effecten van een massale toename van niet-hernieuwbare en enorm vervuilende energie, die weliswaar erg goedkoop is? De Europese Unie voert nochtans een ambitieus beleid op het vlak van energie-efficiëntie en bevordering van het gebruik van hernieuwbare energie.