Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9766

van Helga Stevens (N-VA) d.d. 8 augustus 2013

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Gerechtsgebouwen - Toegankelijkheid - Toegankelijkheidsonderzoek

openbaar gebouw
faciliteiten voor gehandicapten
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

8/8/2013Verzending vraag
2/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9766 d.d. 8 augustus 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De laatste jaren wordt op de diverse beleidsniveaus en ook in de media steeds meer aandacht besteed aan de problematiek van de toegankelijkheid van gebouwen, in het bijzonder gebouwen met een publiek karakter, voor mensen met een beperkte mobiliteit - een ruime en diverse groep mensen waartoe onder meer personen met een handicap, ouderen en zwangere vrouwen behoren. Gerechtsgebouwen, waarvan het beheer toebehoort aan de Regie der Gebouwen, zijn bij uitstek openbare gebouwen die voor iedereen vlot toegankelijk zouden moeten zijn. In dit verband had ik van de geachte staatssecretaris graag een antwoord op de volgende vragen ontvangen:

1) Hoeveel gerechtsgebouwen zijn er vandaag respectievelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië?

2) Hoeveel van die gerechtsgebouwen zijn volledig toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit/personen met een handicap, respectievelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Indien geen cijfers voorhanden zijn, is de geachte staatsecretaris bereid om zich te engageren en een toegankelijkheidsonderzoek van de gerechtsgebouwen op te starten, in overleg met de vertegenwoordigende organisaties uit de sector? Kan hij een timing geven inzake de organisatie van dit overleg?

Antwoord ontvangen op 2 oktober 2013 :

1. Momenteel bezetten de gerechtelijke diensten 142 gebouwen in Vlaanderen, 26 gebouwen in Brussel en 148 gebouwen in Wallonië. Deze worden voor het merendeel rechtstreeks via de Regie der Gebouwen ter beschikking gesteld – hetzij in eigendom, hetzij via een huurovereenkomst. In het kader van de gemeentewet van 1961 worden er echter momenteel ook in totaal 62 locaties – 26 in Vlaanderen, 11 in Brussel en 25 in Wallonië – ter beschikking gesteld door de gemeenten. Het betreft hier meer concreet de huisvesting van bepaalde vredegerechten. Zoals de achtbare vraagsteller ongetwijfeld weet zal de Regie der Gebouwen ook de verantwoordelijkheid voor de huisvesting van deze vredegerechten stapsgewijze beginnen overnemen van deze gemeenten, en dit volgens een meerjarenplanning die start in 2014.

2. De problematiek van de toegankelijkheid van haar gebouwen voor mensen met beperkte mobiliteit of personen met een handicap maakt binnen de Regie der Gebouwen reeds enige tijd het voorwerp uit van een gerichte aanpak. Sinds 2007 ontvangt de Regie der Gebouwen jaarlijks een specifiek budget voor het uitvoeren van werken in het kader van deze problematiek. De criteria waaraan investeringen via dit budget moeten voldoen omvatten alle aspecten gelieerd aan de toegankelijkheid van ons gebouwpatrimonium voor mensen met beperkte mobiliteit of personen met een handicap, gaande van het voorzien van specifieke parkeerplaatsen, aanpassen van de toegang tot het gebouw, tot aanpassingen aan toiletten en liften en de hoogte van bedieningspanelen.

Tevens trachten we duidelijk in kaart te brengen wat de toestand is van onze gebouwen op dit vlak. Dit vergt een permanente evaluatie van al onze locaties. In 2006-2007 werd zo reeds een eerste analyse uitgevoerd van ons patrimonium, waarbij het uitgangspunt was om eerst alle gebouwen aan te pakken die toegankelijk dienen te zijn voor publiek. Dit heeft geresulteerd in een concrete reeks ingrepen in de daarop volgende jaren, via hoger vermeld budget. Wat betreft Justitie werd bij de initiële terbeschikkingstelling van dit budget in 2007 voorrang gegeven aan de gerechtsgebouwen. Dit heeft in de periode 2007-2010 geleid tot specifieke investeringen van meer dan 1,2 miljoen Euro. Ook sindsdien blijft de Regie ieder jaar dit toegewezen budget aanwenden om aan deze problematiek te verhelpen. Wanneer specifieke situaties aan de orde komen, bijvoorbeeld bij geplande renovaties, verbouwingswerken, nieuwbouwdossiers, nieuwe inhuurnemingen of op vraag van de bezettende diensten, zal dit aspect uiteraard onmiddellijk dossier per dossier aangepakt worden. Ook bij de overname van de huisvesting van de vredegerechten waarvan hierboven reeds sprake maakt dit aspect deel uit van de analyse van elk individueel dossier zodat de nieuwe situatie hoe dan ook volledig in regel zal zijn met de vigerende wetgeving ter zake.

Een uitbreiding en waar nodig verdere verfijning van deze analyse, teneinde een duidelijk zicht te krijgen op de actuele toestand van deze problematiek voor al onze gebouwen, is momenteel gaande. Hiervan bestaan jammer genoeg nog geen concrete resultaten, maar deze initiatieven zullen van nabij worden opgevolgd en de nodige ingrepen zullen gerealiseerd worden op zo kort mogelijke termijn.

Uiteraard zullen de diensten van de Regie der Gebouwen zich tevens ter beschikking stellen om met de vertegenwoordigende organisaties uit de sector in dialoog te treden.