Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-972

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Vluchtmisdrijven in het verkeer - Bestraffing - Preventieve maatregelen

ongeval bij het vervoer
vluchtmisdrijf
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
21/3/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-971
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-973

Vraag nr. 5-972 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Steeds meer bereiken ons berichten aangaande verkeersongevallen met ernstige slachtoffers of dodelijke afloop. Het lijkt alsof deze vorm van zware criminaliteit ontsnapt aan vervolging en bestraffing. Nochtans beaamt zowat iedereen dat deze verkeersmisdrijven stevig moeten aangepakt worden.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Kan u meedelen hoeveel verkeersongevallen met vluchtmisdrijf werden geregistreerd in 2007, 2008, 2009 en 2010? Hoeveel van de daders werden er gevat? Hoeveel dossiers van vluchtmisdrijf bereikten een behandeling door de rechtbank in 2007, 2008, 2009 en 2010? Hoe verhouden deze cijfers zich voor dezelfde periode in de ons omliggende landen Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Luxemburg?

2) Op welke manier werd deze kwalijke vorm van verkeerscriminaliteit in het recente verleden daadwerkelijk bestreden? Wat wordt hieromtrent in de nabije toekomst voorzien? Maakt u dit fenomeen tot een prioriteit voor de politie? Legde u dit onderwerp op tafel van het college van procureurs-generaal? Lijkt het u noodzakelijk dat vluchtmisdrijven een zwaardere straf krijgen?

3) Bestaat er een recent en werkzaam actieplan voor de bestrijding van het vluchtmisdrijf? Is er samenwerking en overleg met de diensten van de gewesten?

4) Overweegt u het stimuleren van de plaatsing van camera's op gevaarlijke punten?

5) Vormt het gebruik van valse nummerplaten een element in deze vluchtmisbruiken? Over welke cijfers beschikt u hierover en stelt u hier een zorgwekkende evolutie vast?

Antwoord ontvangen op 21 maart 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Deze parlementaire vraag valt niet onder onze bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie en FOD Mobiliteit.