Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9657

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de bekwaming in de intensieve geneeskunde

dokter
beroepsopleiding
geneeskundige noodhulp

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3697

Vraag nr. 5-9657 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Specialisten in één van de zogenaamde "13 specialiteiten" (anesthesie, heelkunde, interne, cardiologie, neurologie, pediatrie ....) kunnen na hun erkenning in hun basisspecialiteit een bijkomende opleiding volgen in de intensieve geneeskunde (1 tot 2 jaar afhankelijk van het aantal maanden in de basisopleiding) en aldus de bijzondere bekwaming in de intensieve geneeskunde behalen. Tot nog toe is deze bijkomende bekwaming niet toegankelijk voor de specialisten in de urgentiegeneeskunde terwijl een vraag naar gelijkwaardige toegang tot deze bijzondere bekwaming vanuit de urgentiegeneeskunde toch wel terecht is.

Wat is de mening van de minister omtrent deze problematiek? Zal zij hier iets aan doen? M.a.w. zullen in de toekomst ook specialisten in de urgentiegeneeskunde een bijkomende bekwaming in de intensieve geneeskunde kunnen starten? Zo ja, tegen wanneer voorziet de minister dat dit mogelijk zou zijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

Het is waar dat in de huidige wetgeving de artsen gespecialiseerd in de urgentiegeneeskunde geen toegang hebben tot de bijzondere bekwaming in de intensieve geneeskunde. Ik heb de Hoge Raad van Geneesheren-Specialisten en Huisartsen en de Erkenningscommissie voor Intensieve Geneeskunde dus gevraagd de toegang tot de intensieve geneeskunde mogelijk te maken voor de geneesheren-specialisten in de urgentiegeneeskunde. De Hoge Raad en de Erkenningscommissie wensten deze vraag te behandelen in het kader van het vandaag lopende herzieningsproject van de erkenningscriteria voor alle specialiteiten. Zoals u zeer zeker weet, worden de Erkenningscommissie en de Hoge Raad momenteel vernieuwd. Ik zal erop toezien dat het ontwerp voor de herziening van de erkenningscriteria de prioriteit blijft van de nieuwe Raad, die zeer binnenkort aantreedt. Zodra ik het gevraagde advies ontvang en ik er de inhoud van heb kunnen evalueren, zal ik het niet nalaten de eventueel nodige wettelijke wijzigingen door te voeren.