Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9631

van Inge Faes (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de minister van Justitie

het onderzoek naar het genaderecht

strafverjaring
Koning en Koninklijke familie
regionale verschillen
officiële statistiek

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
10/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3834

Vraag nr. 5-9631 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Half januari verscheen er een artikel waaruit bleek dat het aantal aanvragen tot genade jaar na jaar daalt. Een bijkomende vaststelling was, dat desondanks het feit er meer Nederlandstalige aanvragen waren, de koning al jaren voornamelijk Franstaligen genade verleent. Uw antwoord op mijn schriftelijke vraag (nr. 5-8861) bevestigde deze tendensen.

In het bewuste artikel verklaarde de woordvoerder van uw Federale Overheidsdienst dat: "De discrepantie tussen aantal Vlamingen en Franstaligen die genade krijgen is te opvallend om toevallig te zijn." De woordvoerder van uw FOD kondigde dan ook in dat zelfde artikel aan dat er een onderzoek werd opgestart om deze discrepantie te onderzoeken.

Mevrouw de Minister we zijn nu meer dan een half jaar, na het verschijnen van dit artikel. Ik had dan ook graag geweten wat de conclusies zijn van dit onderzoek?

Antwoord ontvangen op 10 september 2013 :

Voorafgaandelijk verwijs ik naar het antwoord dat ik u heb gegeven in mei (5-3090).

De daarin gegeven statistische jaarcijfers (2009-2012) van ingewilligde genadeverzoeken, opgesplitst per taal, tonen de dalende trend inzake de verschillen tussen beide taalrollen.

Allereerst wens ik erop te wijzen dat steevast het advies van het parket wordt gevraagd bij genadeverzoeken. Dat advies van het parket wordt geïntegreerd in het advies aan de Koning. Een verschillende adviespraktijk van de parketten kan bijdragen tot een verschillende toepassing van deze maatregel.

Tevens wordt hier verwezen naar initiatieven die werden genomen ter uniformisering van de genadeprocedure op het niveau van de administratie die nu nauwgezet verder worden doorgevoerd.

Zo is vanaf 2011 een geactualiseerde, uniforme checklist met opsomming van alle noodzakelijke stukken die het genadedossier steeds dient te bevatten alvorens een finaal genadeadvies wordt geformuleerd, ingevoerd.

Sinds begin 2012 is deze checklist voor alle dossiers van beide landstalen volledig in voege.

Sinds medio 2012 worden bovendien alle genadeadviezen van de attaches, nogmaals gecheckt en van hiërarchisch advies voorzien.

Waar aangewezen geacht, wordt nu ook een gemotiveerd, corrigerend hiërarchisch advies toegevoegd, waarna het volledige dossier aan de minister van Justitie voor finaal eindadvies wordt overgemaakt en het vervolgens aan de Koning voor uiteindelijke beslissing wordt voorgelegd. 

De strikte doorvoering van deze uniformisering ter harmonisatie van de genadeadviezen in beide taalgroepen, blijkt uit de evolutie van navolgende voorlopige halfjaarlijkse cijfers, aansluitend op de cijfers van 2009 en volgende.  

Onder voorbehoud dat dit halfjaarlijks cijfer geen correcte extrapolatie naar het volledige jaar 2013 toelaat, toch tonen de voorlopige cijfers dat de aangekondigde harmonisatie tussen beide landstalen in het effectieve jaarcijfer eind 2013 zal bevestigd worden.   

De voorlopige cijfers tot 30 juni 2013, geschikt onder de gegevens van 2009 en volgende, geven navolgend resultaat : 

Totaal aantal genadeverzoeken per jaar :

voor 1 januari tot 30 juni 2013 een totaal van 487 (‘extrapolatie’ 2X487=974) 

Ingewilligde genadeverzoeken, opgesplitst per taal, per jaar :

Voor 1 januari tot 30 juni 2013 totaal 14 waarvan 8 Franstaligen en 6 Nederlandstaligen. 

Er kan dus voorlopig gesteld dat de aangehouden trend zich doorzet naar een volledige harmonisatie maar onder voorbehoud, tot effectieve cijfers bij jaareinde 2013.

Het strikte toezicht op toepassing der uniforme checklist en homogene afweging van de criteria bij het finaal geharmoniseerd genadeadvies is dus dé prioriteit in het actueel genadebeleid.