Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9593

van Inge Faes (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de minister van Justitie

Inwinnen van gegevens van bankrekeningen en banktransacties - Overzicht

geografische spreiding
gerechtelijk onderzoek
bankdeposito
bankgeheim
officiële statistiek

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
19/11/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9593 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Krachtens artikel 46quater Sv. kan de procureur des Konings nu gegevens over bankrekeningen en banktransacties inwinnen. Deze maatregel kan enkel worden bevolen wanneer er ernstige aanwijzingen zijn dat de verdachten een misdrijf hebben gepleegd waarop een straf van één of meer jaar is gesteld. De bankinstellingen zijn verplicht onverwijld hun medewerking hiertoe te verlenen. Personen die in hoofde van hun bediening kennis krijgen van deze maatregel of er aan meewerken, zijn gebonden door het beroepsgeheim.

Betreffende het opvragen van gegevens over bankrekeningen en banktransacties had ik graag volgende cijfers:

1) In hoeveel dossiers beveelt de procureur des Konings het opvragen van gegevens over bankrekeningen en banktransacties? Wat was telkens het misdrijf?

2) Hoeveel keer wordt de lijst van bankrekeningen waarvan de verdachte titularis is opgevraagd?

3) Hoeveel keer worden bankverrichtingen die in een bepaald tijdvak zijn uitgevoerd opgevraagd?

4) Hoeveel keer wordt de identificatie van de rekeninghouders die een bepaald bedrag hebben ontvangen of betaald aan de verdachte opgevraagd?

5) Hoeveel keer worden de verrichtingen van een of meer bankrekeningen van de verdachte voor een periode van twee maand onder toezicht geplaatst?

Hierbij graag telkens over welke bank het gaat?

Graag deze cijfers per jaar sinds 2008 en per gerechtelijk arrondissement.

Antwoord ontvangen op 19 november 2013 :

Globaal antwoord voor de vragen 1 tot 5:

De gegevens over het inwinnen van bankgegevens in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, opgenomen in art. 46quater, paragraaf 1,a tot c en paragraaf 2 van het Wetboek van Strafvordering, worden jaarlijks verwerkt in het verslag in uitvoering van art. 90decies van het Wetboek van Strafvordering.

Dit laatste wetsartikel stelt dat de minister van Justitie elk jaar verslag uitbrengt aan het Parlement over de toepassing van die methoden die in het kader van de opsporing van misdrijven een inperking betekenen van de fundamentele rechten en vrijheden van personen. Het inwinnen van gegevens over bankrekeningen en –transacties bij financiële instellingen maakt deel uit van die methoden en wordt dan ook opgenomen in voornoemd verslag.

Hieronder vindt u in tabelvorm de beschikbare gegevens voor de periode 2008-2011 (gegevens voor 2012 worden momenteel voorbereid). Deze gegevens zijn echter niet volledig. Dit enerzijds omdat deze gegevens niet volautomatisch uit het informaticasysteem kunnen geëxtraheerd worden, en anderzijds omwille van het feit dat de meeste onderzoeksrechters zich niet gebonden weten aan de voorschriften van de COL 17/2006, die de informatie-inzameling voor voornoemd verslag regelt.

Om voornoemde redenen zijn de beschikbare cijfers fragmentair, louter indicatief en worden deze cijfers enkel globaal meegedeeld (en bijvoorbeeld niet per gerechtelijk arrondissement). Hieraan kunnen dus geen conclusies worden verbonden.

Tabel 1: Globaal aantal machtigingen van een procureur des Konings tot het inwinnen van bancaire gegevens en -transacties voor de periode 2008-2011. Bron: Verslag in uitvoering van artikel 90decies Wetboek van Strafvordering voor de jaren 2009-2012.

Jaar

Aantal machtiging tot inwinning bancaire gegevens en -transacties

2008

1707

2009

2019

2010

2563

2011

2143

De misdrijfvormen waarop deze cijfers betrekking hebben zijn zeer divergent: wapens, fictief verblijf, witwassen, diefstal, moord, drugs, brandstichting, criminele organisatie, oplichting, misbruik van vertrouwen, mensenhandel,….