Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-956

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de eerste minister, belast met de Coördinatie van het Migratie- en asielbeleid

Koninklijke schenking - Juridisch statuut - Omschrijving - Inkomsten - Personeelsbeleid

Koning en Koninklijke familie
openbaarheid van het bestuur
hogere klasse
publiek eigendom

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
6/7/2011Antwoord

Vraag nr. 5-956 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 1900 schonk toenmalig Koning Leopold II tal van eigendommen aan de Belgische Staat. Deze schenking bleek niet geheel vrijblijvend, de vrijgevigheid bevatte verschillende voorwaarden. Zo mocht de Belgische overheid de gronden en gebouwen niet verkopen, sommige moesten hun uitzicht en functie bewaren en deze gronden en gebouwen moesten ter beschikking blijven van de troonopvolgers. Ondermeer het kasteel van Laken en tal van andere eigendommen zaten vervat in deze schenking. Kortom, een wat vreemde gulheid, ongetwijfeld getekend door de tijd waarin nepotisme niet vreemd was.

Inmiddels ging de Koninklijke Schenking steeds meer een eigen leven leiden. Ze draagt het statuut van openbare en autonome instelling met rechtspersoonlijkheid en leidt een zelfstandig financieel leven, met eigen inkomsten en uitgaven. Het is daarbij minstens opvallend dat deze eigendommen van de Belgische overheid worden beheerd zonder enige vorm van democratische controle, noch democratische besluitvorming. Om dit democratisch deficit te verhelpen, lijkt het voorwaardelijk om over meer duidelijkheid aangaande deze instelling te beschikken. Vandaar de volgende vragen:

1) Wie is de juridische eigenaar van de Koninklijke Schenking? Wie maakt deel uit van het bestuur en / of beheer van deze rechtspersoon?

2) Welke eigendommen behoren tot de Koninklijke Schenking?

3) Wat is de link met de overheid? Waar en wanneer worden de begroting en de rekeningen van deze instelling voorgelegd aan de regering of het Parlement? Welke relatie bestaat er met de gewesten en gemeenschappen? Legt de Schenking zich neer bij de besluitvorming van de gewesten op het vlak van monumenten en landschappen, ruimtelijke ordening, stedenbouw en andere bevoegdheden? Zijn de eigendommen van deze Schenking publiek? Hoe is te verklaren dat eigendom van de overheid niet door de overheid wordt beheerd?

4) Wat waren de jaarlijkse inkomsten en uitgaven van de Schenking voor de jaren 2007, 2008, 2009 en 2010? Op hoeveel euro worden de bezittingen van de Schenking geschat, wie maakte deze schatting en van welke datum dateert ze? Wanneer gebeurde een laatste reële en onafhankelijke controle van de eigendommen en een schatting van de bezittingen van deze Schenking? Waarin worden de winsten belegd?

5) Hoe verloopt het personeelsbeleid? Bestaat er een bijzonder verband met de adel in dit land? Hoe ligt de proportionele aanwezigheid van mensen met een adellijke titel bij de beheers / bestuursorganen en het personeel? Worden de rekeningen gecontroleerd door het Rekenhof en worden deze rekeningen gepubliceerd? Welke zijn de vergoedingen en verloningen voor beheerders en personeel? Zijn er leden van de Koninklijke familie betrokken bij de werking en het beheer? Ontvangen ze daarvoor een vergoeding? Zijn er overheidsambtenaren betrokken bij de werking en het beheer van deze Schenking?

6) Welke rechtsregels zijn van toepassing op deze Schenking? Waarom worden deze eigendommen en bezittingen niet rechtstreeks beheerd door de overheid? Welke voorwaarden waren er nog gestipuleerd in de schenking van Leopold II?

7) Vindt de geachte eerste minister dat de positionering, de werking, het beheer, enz., van deze Schenking nog tegemoet komt aan de regels en gebruiken in een democratisch land in de 21ste eeuw?

Antwoord ontvangen op 6 juli 2011 :

De vraag van het geachte lid wordt toegezonden aan de minister van Financiën daar ze tot zijn bevoegdheden behoort.