Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-953

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 januari 2011

aan de eerste minister, belast met de Coördinatie van het Migratie- en asielbeleid

Koninklijke besluiten - Ondertekening - Lopende zaken

aftreden van de regering
parlementaire monarchie
ministeriële verantwoordelijkheid
Koning en Koninklijke familie

Chronologie

27/1/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-953 d.d. 27 januari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs stelde de geachte eerste minister in de Kamer van volksvertegenwoordigers dat een bepaald koninklijk besluit niet kon worden ondertekend door de Koning, omdat " men " moest onderzoeken of dit koninklijk besluit al dan niet onder lopende zaken viel. Deze gang van zaken wekt minstens de indruk dat het aan het Hof en met name de Koning toekwam te onderzoeken of een bepaald besluit al dan niet onder de bevoegdheid valt van een regering in lopende zaken.

Nochtans stelt de Grondwet dat alle handelingen van de Koning moeten gedekt zijn door de regering, ook al vertoeft deze in de status " lopende zaken ". Het lijkt dus normaal dat niet de diensten van de Koning of het Staatshoofd bekijken of een besluit al dan niet tot de bevoegdheid van een regering in lopende zaken valt. Dit komt alleen een regering toe.

Kan de geachte eerste minister deze zienswijze onderschrijven? Wie bepaalt uiteindelijk wat al dan niet onder het begrip lopende zaken valt? Klopt het dat het Staatshoofd beschikt over noch de macht noch de verantwoordelijkheid om zonder goedkeuring van de regering hierover te oordelen? Wie draagt in deze omstandigheden de " broek "? De Koning of de regering?