Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9529

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 10 juli 2013

aan de minister van Justitie

Euthanasie - Strafrechtelijke vervolging voor actieve levensbeëindiging - Klachten

euthanasie
Federale Controle- en Evaluatiecommissie inzake de toepassing van de wet betreffende de euthanasie
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek

Chronologie

10/7/2013Verzending vraag
17/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9529 d.d. 10 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Federale Evaluatiecommissie Euthanasie waakt over de correcte toepassing van de euthanasiewet en brengt hier tweejaarlijks verslag over uit. Uit het verslag van 2010-2011 aan de Wetgevende kamers blijkt dat 86 % van de aangiften in die periode onmiddellijk werd aanvaard.

Slechts in 14 % van de gevallen, oftewel bij 286 aangiftes, achtte men het nodig om de anonimiteit op te heffen en deel I van de aangifte te openen. Dit met de bedoeling om ofwel de arts om bijkomende informatie te vragen ofwel om hem te wijzen op een aantal onvolmaaktheden in zijn antwoorden. In het verslag meldt men ook dat er in enkele zeldzame gevallen een procedurevereiste niet correct gevolgd werd. In deze gevallen verkoos men om een beslissing te nemen door zich te verzekeren van de correcte naleving van de essentiële grondvoorwaarden van de wet. Er was geen enkele aangifte waarbij aan deze grondvoorwaarden kon worden getwijfeld en bijgevolg werd er ook geen enkel dossier aan het gerecht overgemaakt door de commissie.

Over klachten van particuliere burgers bij het openbaar ministerie en over onderzoeken naar aanleiding van verdacht overlijden is echter weinig geweten, daarom had ik de volgende vragen:

1) Hoe vaak werd er in de periode van 2002 tot op heden (per jaar) een klacht ingediend bij het parket door een burger wegens een actieve levensbeëindiging door een arts?

2) Hoe vaak werd er in de periode van 2002 tot op heden (per jaar) door een openbaar ministerie een onderzoek opgestart wegen verdacht overlijden? Hoeveel van deze gevallen hadden betrekking op euthanasie ?

Zowel met betrekking tot vraag 1 als 2 graag een uitsplitsing naargelang de zaak geseponeerd werd, doorverwezen werd naar de strafrechtbank dan wel afgehandeld werd middels een verval van strafvordering door een betaling van geldsom (VSBG).

Graag kreeg ik deze cijfers opgesplitst per gerechtelijk arrondissement.

Antwoord ontvangen op 17 december 2013 :

Ik kan u meedelen dat het openbaar ministerie niet over een operationaliseerbare informaticatool beschikt om relevante gegevens te extraheren die het mogelijk maken deze parlementaire vraag te beantwoorden. De statistisch analisten van het College van procureurs-generaal waren niet in staat om elementen van antwoord te geven omdat de gegevensbank thans niet beschikt over een specifieke codering voor de zaken betreffende euthanasie