Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9525

van Fatiha Saïdi (PS) d.d. 10 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Persneelssterkte van personen met een handicap - FOD Binnenlandse Zaken - Begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap in het federaal administratief openbaar ambt - Verslag

overheidsapparaat
werknemer met een beperking
integratie van gehandicapten
officiële statistiek
ministerie
gereserveerde arbeidsplaats

Chronologie

10/7/2013Verzending vraag
18/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9525 d.d. 10 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De begeleidingscommissie voor de aanwerving van personen met een handicap in het federaal administratief openbaar ambt (BCAPH), ingesteld bij koninklijk besluit van 5 maart 2007, ziet sedert 2009 toe op de toepassing van de 3%-doelstelling voor de werving van personen met een handicap. De Commissie moet ook de inspanningen van de federale organisaties om de 3%-doelstelling voor de tewerkstelling van personen met een handicap te bereiken, evalueren.

Het vierde evaluatieverslag van de BCAPH, dat onlangs gepubliceerd werd, meldt ons dat de tewerkstellingsgraad van personen met een handicap in het federaal openbaar ambt een lichte vooruitgang vertoont ten opzichte van 2009, en 1,54% bedroeg op 31 december 2012, wat een vooruitgang met 0,17% betekent ten opzichte van 2011. Die vooruitgang is bemoedigend, maar het percentage is toch veel lager dan het in het koninklijk besluit opgelegde quotum.

In de bijlagen van dat verslag stel ik echter vast dat hun tewerkstelling bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken daalt van 1,97% in 2010 tot 1,86% in 2011 en 1,60% in 2012, een daling dus met 0,37% van de tewerkstellingsgraad van personen met een handicap in uw departement.

Met betrekking tot de rubriek “Geleverde inspanningen” stel ik vast dat uw administratie in 2012 geen nieuwe acties heeft ondernomen om de 3%-doelstelling te bereiken en genoegen neemt met de percentages van 2011.

Het verslag meldt ons ook eerder onrustwekkende cijfers. Het eerste cijfer heeft betrekking op het niveau van de functies. De personen met een handicap worden meestal ingeschakeld voor taken van de niveaus D en C. Het tweede heeft betrekking op het geslacht van de tewerkgestelde personen. Binnen het federaal administratief openbaar ambt is er een verhouding van 47,26% mannen en 52,74% vrouwen, wat globaal overeenstemt met de bevolkingsstructuur per geslacht in België, maar wat de tewerkstelling betreft, zijn de vrouwen met een handicap ondervertegenwoordigd. Hun aandeel bedraagt amper 41,22%.

Kan de minister mij, in het licht van deze informatie, de volgende elementen meedelen:

1) Het aantal werknemers in zijn administratie op 31 december 2012;

2) Het aantal werknemers met een handicap in zijn administratie op 31 december 2012;

3) het aantal personen met een handicap die in zijn departement gepensioneerd werden in 2012 en het percentage daarvan ten opzichte van de totale personeelssterkte van werknemers met een handicap;

4) Het aantal personen met een handicap die hun overeenkomst verbroken hebben en het percentage daarvan ten opzichte van de totale personeelssterkte van werknemers met een handicap;

5) Het aantal personen met een handicap die in 2012 in dienst genomen werden en het percentage daarvan ten opzichte van de totale personeelssterkte van werknemers met een handicap, alsook het percentage dat dit aantal vertegenwoordigt ten opzichte van de totale personeelssterkte van zijn administratie;

6) Welke niveaus worden ingenomen door de personen met een handicap en de onderverdeling per geslacht;

7) Het aantal vrouwen met een handicap en het percentage daarvan ten opzichte van de totale personeelssterkte van werknemers met een handicap in zijn administratie;

8) het aantal personeelsleden met een handicap die tussen 1 januari en 30 juni 2013 in dienst genomen werden en de nieuwe inspanningen die tijdens de zes eerste maanden geleverd werden?

Antwoord ontvangen op 18 oktober 2013 :

De volgende antwoorden hebben enkel betrekking op de directies/diensten die onder mijn bevoegdheid vallen. 

1.     Op 31 december 2012 telde de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken 2 749 personeelsleden, waarvan er 597 operationeel medewerker zijn bij de Civiele Veiligheid.  

2.     Op 31 december 2012 werkten in onze administratie 34 personen met een handicap, waarvan er 5 dubbel kunnen geteld worden volgens de voorwaarden van het koninklijk besluit van 5 maart 2007. 

3.     In 2012 gingen 3 personen met een handicap met pensioen, goed voor 8,82 % van het totale aantal personeelsleden met een handicap binnen de FOD. 

4.     Geen medewerkers hebben vrijwillig ontslag genomen of zijn ontslagen in 2012. 

5.     In 2012 werden er geen medewerkers aangeworven die te kennen gaven dat zij een handicap hebben. Het zijn namelijk enkel de medewerkers die aangeven dat ze een handicap hebben en bereid zijn om dit te laten registreren, die opgenomen zijn in de statistieken. Er zijn echter geen voordelen verbonden aan de registratie hiervan. Zelfs indien zij bepaalde aanpassingen wensen van hun werkpost omwille van hun handicap, zijn ze niet verplicht om zich te laten registreren als een persoon met een handicap.  

Gezien de besparing op de personeelsenveloppen is het aantal wervingen sterk gedaald. In 2012 zijn er 130 aanwervingen gebeurd, waarvan een 10-tal operationele medewerkers van de civiele bescherming en 119 calltakers voor 112. Wat de eerste functie betreft, is het gezien de vereisten van de functie bijna onmogelijk om kandidaten met een handicap aan te werven. De reglementering heeft daarom een uitzondering voorzien voor deze functie, de FOD dient zich voor dit profiel niet te houden aan de quota van 3% medewerkers met een handicap.   

De functie van calltaker staat open voor personen met een handicap. In 2011 heeft de FOD een brochure over de loopbaanmogelijkheden bij de FOD Binnenlandse Zaken opgemaakt, waarin ondermeer de functie van neutrale calltaker staat vermeld. Eind 2011/begin 2012 werd die verstuurd naar 22 (Nederlandstalige en Franstalige) organisaties, die ondersteuning voorzien voor personen met een handicap.

In 2012 werd opgemerkt dat deze brochure slechts een beperkt succes opleverde, aangezien alle wervingen via Selor verlopen. Er werd daarom in overleg met Selor beslist om voor grote aanwervingen de diversiteitscel van Selor te betrekken bij deze publicaties.  

6.     Op 31 december 2012 zag de verdeling per niveau van de personen met een handicap eruit als volgt :

Niveau A => 2

Niveau B => 2

Niveau C => 13

Niveau D =>  17  

7.     Op 31 december 2012 zag de verdeling volgens geslacht van de personen met een handicap eruit als volgt : 

15 vrouwen, hetzij 44,12% van het totale aantal personeelsleden met een handicap. 

8.     Tussen 1 januari en 30 juni 2013 werden geen personen met een handicap aangeworven.

Voor 2013 staat voornamelijk de aanwerving van een 80-tal calltakers op het programma. Aangezien de calltakers voor 112 zowel vorig jaar als dit jaar de grootste groep uitmaakt van profielen die FOD Binnenlandse Zaken aanwerft, is er samen met Selor beslist om de diversiteitscel van Selor te betrekken bij deze publicaties. In 2013 is dit gebeurd voor de vier selecties voor neutrale calltakers van 112.

Selor heeft ons laten weten dat 48 sollicitanten op een totaal van 4 333 kandidaten, een redelijke aanpassing van de selectie hebben gevraagd.

Geen enkele kandidaat haalde het mondelinge gedeelte. Er wordt samen met Selor bekeken wat de redenen daarvan zijn.

Daarnaast heeft de Stafdienst P&O voor dit profiel consultaties gedaan van bestaande reserves bij Selor voor personen met een handicap, er werden 8 verschillende reserves geconsulteerd in beide landstalen met potentieel 31 kandidaten. Er was 1 persoon geïnteresseerd. Deze heeft echter afgemeld voor het geplande interview.

Voor alle overige vacatures wordt er systematisch voor elk profiel gekeken of personen met een handicap beschikbaar zijn in een reserve met gelijkaardige profielen. Ondanks al deze initiatieven blijft het aantal kandidaten met een handicap sterk beperkt.