Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9502

van Inge Faes (N-VA) d.d. 5 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Interpol - Databanken - Toegang van de geïntegreerde politie

Interpol
gegevensbank
toegang tot de informatie
politie
doorgeven van informatie
gemeentepolitie

Chronologie

5/7/2013Verzending vraag
17/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9502 d.d. 5 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het succes van internationaal politieonderzoek is afhankelijk van de beschikbaarheid van recente gegevens. Daarom voorziet Interpol zijn leden met een directe toegang tot een aantal databanken die miljoenen records bevatten, die zijn aangebracht door politiediensten vanuit heel de wereld.

Graag had ik volgende informatie:

1) Heeft de geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus toegang tot de verschillende databanken van Interpol? Zo ja, welke diensten hebben toegang?

2) Worden die databanken courant gebruikt door de verschillende politiediensten? In welke zaken worden de databanken geconsulteerd?

3) Is er vanuit de Belgische politie input in deze databank? Waarin bestaat die input?

4) Zijn er kosten verbonden aan het consulteren van die databanken?

Antwoord ontvangen op 17 april 2014 :

1) Enkel de Nationale Centrale Bureaus (NCBs) hebben toegang tot alle databanken van Interpol via het beveiligde I24/7 netwerk. In België wordt deze rol verzekerd door de dienst verwerking van informatie binnen de directie voor operationele politionele informatie van het commissariaat generaal van de federale politie.

Het reglement van Interpol met betrekking tot dataverwerking laat de NCBs toe de toegangen tot de databanken te verlenen aan wetshandhavingsdiensten. Zo hebben verscheidene diensten van de centrale directies van de gerechtelijke federale politie toegang tot bepaalde databanken specifiek voor hun domeinen. Alle grensposten van de algemene directie van de bestuurlijke politie hebben ook toegang tot de gestolen en verloren reisdocumenten van Interpol. Zo ook hebben de arrondissementele informatie kruispunten, centrale directies van de gerechtelijke federale politie, de luchtvaart-, scheepvaart- en spoorwegpolitie een beperkte toegang tot Interpol databanken via een “business to business” toepassing.

Voorts worden alle door Interpol op te zoeken personen handmatig in de Algemene Nationale gegevensbank (ANG) gebracht na validatie door het NCB. Deze informatie is dan voor al de politiemensen van de geïntegreerde politie toegankelijk.

2) De databanken kunnen worden geraadpleegd voor onderzoeks- of controle doeleinden.

Alle paspoorten van aankomende passagiers van buiten de Schengenzone worden door de grensposten systematisch gecontroleerd in de databank van de gestolen/verloren reisdocumenten van Interpol. Daarentegen worden de door Interpol op te zoeken personen gecontroleerd in de ANG.

3) De verschillende Interpol databanken worden ook gevoed door België. Ze bevatten gegevens van de door België gezochte personen (voor aanhouding, vermisten, te lokaliseren, als waarschuwing, ongeïdentificeerde lijken). ingevolge een vraag tot internationale seining. Dit gebeurd manueel in het NCB door de aanmaak van Notices (hoeken) of Diffusions (verspreidingen).

De databanken van de gestolen motorvoertuigen (SMV) en de gestolen en verloren reisdocumenten (SLTD) worden automatisch vanuit de ANG gevoed.

Andere databanken (kunstwerken, CSE, enz.) worden gevoed door het NCB voor controle doeleinden, voor onderzoeks- of analysedoeleinden.

Ook entiteiten (personen, documenten, identificeerbare voorwerpen) die het voorwerp uitmaken (of hebben uitgemaakt) van een onderzoek kunnen onder bepaalde voorwaarden opgenomen worden in de databank van Interpol

4) Er is geen kost verbonden aan het raadplegen van de databanken.