Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9471

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Kauwgom - Vervuiling van het publiek domein - Bestrijding - Milieuschade - Vervuilingstaks

bestrijding van de verontreiniging
suikerwaren
milieuheffing

Chronologie

3/7/2013Verzending vraag
19/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9471 d.d. 3 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij berekende dat er jaarlijks, alleen in Vlaanderen al, acht miljoen stukken kauwgom op het publieke domein belanden en daar soms heel lang blijven "plakken". Vanuit de benadering "de vervuiler betaalt" zou men aan de bron, namelijk bij de leveranciers, een vervuilingstaks kunnen opleggen. Zelfs een minimaal bedrag per eenheid kauwgom zou resulteren in een opbrengst die gedeeltelijk kan worden aangewend om de restanten van kauwgom op te ruimen.

Hierover de volgende vragen.

1) Beschikt de geachte staatssecretaris over cijfers met betrekking tot het vervuilende effect van kauwgom die in het publieke domein terecht komt?

2) Hoe belangrijk schat hij de schade als gevolg van kauwgom die belandt in het publieke domein?

3) Bestaan er specifieke maatregelen die hierop inspelen?

4) Hoe staat de geachte staatssecretaris tegenover een vorm van belasting die de fabrikanten van kauwgom zouden betalen om tegemoet te komen aan de milieuschade en de kosten daaraan verbonden, die hun product veroorzaakt?

Antwoord ontvangen op 19 september 2013 :

In de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen wordt een opsplitsing gemaakt tussen de federale en gewestelijke bevoegdheden inzake leefmilieu.

Uw vragen hebben betrekking op de gewestelijke bevoegdheden inzake afval. Ik verzoek u dan ook uw vraag te richten naar de bevoegde gewestelijke diensten (Brussel: BIM-IBGE, Vlaanderen : Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM), Wallonië : Service public de Wallonie [SPW]).

Uw voorstel introduceert een systeem van “producentenverantwoordelijkheid”. In België bestaat dit soort systeem momenteel reeds voor verschillende producten (verpakkingen, wagens, frietuurolie, enz.) en deze worden met succes beheerd door de regionale overheden.

Naast de regionale overheden, is er ook een mogelijk interessante evolutie op het vlak van “Extended Producer Responsibility” op Europees niveau. Onder anderen ACR+ (Association of Cities and Regions for recycling and sustainable resource management) , het netwerk van steden en regio’s voor recyclage en duurzaam materialenbeheer, zou in september een workshop organiseren over dit thema.