Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9235

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 5 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De toepassing van artikel 17 van het handvest van de sociaal verzekerde op de verplichte ziekteverzekering

ziekteverzekering
aflossing
sociale uitkering

Chronologie

5/6/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Voorlopig antwoord (pdf)

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3565

Vraag nr. 5-9235 d.d. 5 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Handvest van de Sociaal Verzekerde is van toepassing sinds 1 januari 1997 en bepaalt de rechten en de plichten van de burger enerzijds en van de (meewerkende) instellingen van sociale zekerheid anderzijds. Er werd onder meer ingeschreven dat een burger die geheel te goeder trouw heeft gehandeld, nooit het slachtoffer mag worden van een terugvordering door een (meewerkende) instelling van sociale zekerheid wanneer deze zelf een fout heeft begaan.

Dit is een zeer duidelijke regel die expliciet neergeschreven staat in het Handvest. De parlementaire voorbereiding liet er ook geen twijfel over bestaan wat de bedoeling van deze specifieke regeling was. Deze bedoeling kan dan ook tot vandaag onderschreven worden, namelijk de sociaal verzekerde, die volledig te goeder trouw is, beschermen tegen de complexiteit van de sociale zekerheid en de administratieve fouten en onvolkomenheden van de administratie.

Deze specifieke bepaling van het Handvest is tot stand gekomen nadat er tal van schrijnende gevallen aan het licht waren gekomen. Sociaal verzekerden die na verloop van enkele jaren plots met torenhoge terugvorderingen geconfronteerd werden die louter te wijten waren aan een fout van de uitbetalingsinstelling. Soms ging het om bedragen van vele duizenden euro per persoon.

Uit de parlementaire voorbereiding blijkt ook dat men er rekening mee heeft gehouden dat het toepassen van deze maatregel tot grote verliezen zou kunnen leiden voor de sociale zekerheid en in het bijzonder in de verplichte ziekteverzekering. Er is zelfs sprake van miljarden Belgische franken verlies.

Graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Staat u als minister van sociale zaken en volksgezondheid achter de bovenvermelde doelstelling van artikel 17 van het Handvest?

2) Kan u nagaan wat destijds - eind jaren 90 - gebeurd is, waardoor ziekenfondsen en RIZIV zo uitdrukkelijk de wil van de wetgever hebben genegeerd? Op welk niveau werden welke beslissingen genomen? Bleven de ziekenfondsen volledig op eigen initiatief toch terugvorderen of kregen ze daartoe de opdracht van het RIZIV of de minister?

3) Kan u met betrekking tot geneeskundige zorg voor de afgelopen jaren een raming maken van de bedragen die door de ziekenfondsen werden teruggevorderd in strijd met artikel 17 van het Handvest? Zullen deze ten onrechte betaalde bedragen terugbetaald worden aan de gedupeerde sociaal verzekerden?

4) Is u zich ervan bewust dat sommige instellingen van sociale zekerheid artikel 17 van het Handvest nauwgezet naleven terwijl andere de bepaling naast zich neerleggen (of een geheel eigen interpretatie geven) ? Kan en zal u ervoor zorgen dat de ziekenfondsen artikel 17 van het Handvest toepassen op het vlak van geneeskundige zorg? Welke acties onderneemt u en op welke termijn mogen we resultaat verwachten ?