Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9211

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 5 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Lokale politiezones - Toegang tot camera-beelden - Verkeerscamera's - Bewakingscamera's - Privacywet

gemeentepolitie
eerbiediging van het privé-leven
verkeerscontrole
politiecontrole
opnameapparaat

Chronologie

5/6/2013Verzending vraag
30/9/2013Rappel
30/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9211 d.d. 5 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Na een incident met een vrachtwagen in de Kennedytunnel, trachtte de lokale politie van Antwerpen via de verkeerscamera's te achterhalen welke vrachtwagen juist verantwoordelijk was voor de opgelopen schade en de file die op het incident volgde. De privacycommissie stelde echter dat dit een inbreuk zou zijn op de privacywet en dat enkel beelden van bewakingscamera's mogen bekeken worden door de politie.

Als we deze uitspraak van de privacycommissie volgen en als precedent nemen, mag in theorie geen enkele camera die geen bewakingscamera is en door de overheid geplaatst werd, gebruikt worden in een politioneel onderzoek vanwege inbreuk op de privacy.

In dit kader wou ik toch enkele vragen stellen aan de geachte minister:

1) Kan de geachte minister de uitspraak van de privacycommissie funderen in het licht van de camerawet en de inbreuk op de privacy, alsook rekening houdend met de noodzaak politioneel onderzoek te voeren (zeker nadat er schadeclaims door burgers werden ingediend)?

2) In welke mate en op welke grond is het bekijken van beelden van deze verkeerscamera een inbreuk op de privacywet?

3) Is er een exhaustieve lijst die bevat van welke soorten camera's de beelden al dan niet bekeken mogen worden of welke soorten camera's gebruikt mogen worden als bewakingscamera?

4) Zijn er nog gevallen bekend waar politioneel onderzoek wordt belemmerd doordat camerabeelden niet opgevraagd kunnen worden? Is het mogelijk daarover regionale cijfergegevens te verschaffen?

5) Hoeveel van die zaken raakten opgelost zonder te beschikken over camerabeelden?

Antwoord ontvangen op 30 oktober 2013 :

1. Conform de camerawet van 2007, mogen bewakingsbeelden van bewakingscamera’s worden opgenomen om bewijzen te verzamelen van overlast of van feiten die een misdrijf opleveren of schade veroorzaken en daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren. Er zijn uiteraard nog andere camera’s die geen bewakingscamera zijn en die beelden opnemen. Die beelden – indien ze uiteraard worden opgenomen - kunnen steeds worden opgevraagd in het raam van een onderzoek door de politie.

2. Een verkeerscamera heeft een andere finaliteit dan een bewakingscamera en valt niet onder de toepassing van de camerawet. Het bekijken van de beelden ervan is dan ook geen inbreuk in deze context. Deze beelden zijn overigens publiek raadpleegbaar en in dit raam kan ik ook verwijzen naar de talrijke webcams.

3. - 4. - 5. De gevraagde gegevens zijn niet beschikbaar op centraal niveau binnen mijn departement.