Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9175

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 4 juni 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

Aandelenfraude - Boiler rooms - Waardeloze of valse aandelen - Autoriteit voor financiële diensten en markten - Evoluties

fraude
aandeel
financiële transactie
Financial Services and Markets Authority
officiële statistiek

Chronologie

4/6/2013Verzending vraag
17/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9175 d.d. 4 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 5-8519 en het antwoord van de minister waarbij hij verwijst naar een eerder antwoord op een schriftelijke vraag vanwege senator Margriet Hermans. Ik blijf echter op mijn honger zitten, gezien het antwoord waarnaar wordt verwezen dateert van 23 juni 2008.

Boiler rooms bieden vaak aandelen die waardeloos zijn of zelfs helemaal niet bestaan. Sommige boiler rooms misleiden beleggers doordat zij de naam gebruiken van een bekende financiële organisatie of een naam die lijkt op die van een gerenommeerde financiële organisatie. Kopers van deze aandelen worden later vaak opnieuw opgelicht, doordat ze worden benaderd om hun stukken tegen een aantrekkelijke vergoeding aan buitenlandse instellingen te verkopen. Zij moeten daarvoor een vergoeding van enkele duizenden euro's betalen, waarna zij niets meer van hun "bemiddelaar" vernemen.

Graag had ik gedetailleerde cijfers gekregen over de fraude waarvan de minister in zijn antwoord, waarin hij verwijst naar zijn voorganger, aangeeft dat deze ook in ons land regelmatig voorvallen. Het antwoord waarnaar wordt verwezen lijkt gedateerd vermits volgens dit antwoord de CBFA bevoegd is. Het is belangrijk om op te volgen of er een toename is van deze vormen van fraude gezien in onze buurlanden steeds meer mensen er het slachtoffer van zijn.

Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Hoeveel meldingen kreeg de Autoriteit voor financiële diensten en markten (FSMA) betreffende aandelenfraude op jaarbasis en dit respectievelijk voor de jaren 2010, 2011 en 2012? Kan de minister deze gedetailleerde cijfers toelichten en aangeven of er zoals in onze buurlanden sprake is van een toename?

2) Kan de geachte minister aangeven hoeveel dossiers het FSMA respectievelijk voor de jaren 2010, 2011 en 2012 heeft medegedeeld aan de gerechtelijke autoriteiten voor de aangifte van strafrechtelijke misdrijven? Hoeveel dossiers werden op jaarbasis de laatste drie jaar gemeld aan de procureur des Konings?

3) Kan hij aangeven hoeveel landgenoten op jaarbasis ingingen op deze vorm van aandelenfraude en dit voor respectievelijk de laatste drie jaar en kan de minister tevens voor de laatste drie jaar aangeven hoeveel geld de slachtoffers kwijtspeelden? Kan de geachte minister deze cijfers duiden?

Antwoord ontvangen op 17 juli 2013 :

  1. De FSMA heeft in 2010, 2011 en 2012 respectievelijk 157, 142 en 161 dossiers onderzocht naar mogelijke inbreuken op de financiële wetgeving waarop de FSMA en de NBB toezien. Boiler room fraude en aandelenfraude vormen een onderdeel hiervan en de FSMA neemt deze dan ook op in haar jaarverslagen.

    Naar aanleiding van deze onderzoeken heeft de FSMA in 2010, 2011 en 2012 respectievelijk 25, 23 en 18 waarschuwingen gepubliceerd over inbreuken op de financiële wetgeving.

    Uit de meldingen die de FSMA van consumenten heeft ontvangen, blijkt geen significante stijging van het desbetreffende aantal fraudegevallen in België. Ik kan ook niet bevestigen dat er een toename van fraude zou vastgesteld zijn in het buitenland.

  2. De FSMA heeft in 2010, 2011 en 2012 respectievelijk 30, 29 en 20 dossiers overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten voor de aangifte van strafrechtelijke misdrijven, ingevolge vastgestelde inbreuken op de financiële wetgeving.

  3. Aangezien vermoedelijk maar een beperkt aantal slachtoffers van "boiler room"-fraude zich bij de FSMA melden, heeft de FSMA geen zicht op het totaal aantal landgenoten die zijn ingegaan op deze vorm van aandelenfraude en over het bedrag dat zij daarbij kwijtspeelden. Met betrekking tot die gevallen waarvan de FSMA wel kennis heeft genomen, variëren de door de consumenten kwijtgespeelde bedragen tussen enkele duizenden euro's en 100.000 euro, met enkele uitschieters daarboven.

    De FSMA treedt actief op tegen "boiler room"-fraude en, naast de waarschuwingen die zij op haar website publiceert, verwijst ze financiële consumenten naar de "tips tegen fraude" op www.wikifin.be, hetgeen hen kan helpen om geen slachtoffer te worden van die praktijken. Dit is een portaalsite die de consumenten gratis objectieve en betrouwbare informatie over financiële verrichtingen ter beschikking stelt met als doel hen te helpen bij het nemen van financiële beslissingen.