Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9174

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 3 juni 2013

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Wetenschappelijk onderzoek - Aanwerving van onderzoekers - Relancebeleid - Vrijstelling van betaling van de bedrijfsvoorheffing - Verhoging van de vrijstelling - Investeringen - Cijfers

belastingontheffing
loonbelasting
vernieuwing
onderzoeksbegroting
onderzoeker
onderzoek en ontwikkeling
onderzoeksbeleid
braindrain

Chronologie

3/6/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-9174 d.d. 3 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

In Le Soir van 21 mei 2013 wordt opnieuw bericht over het onrustwekkende fenomeen dat veel van onze onderzoekers en andere veelbelovende wetenschappers naar het buitenland vertrekken.

De jongste jaren werden veel concrete acties ondernomen om die hersenvlucht tegen te gaan en de sector van onderzoek en ontwikkeling beter te ondersteunen.

Eén van die maatregelen was de fiscale vrijstelling bij aanwerving van onderzoekers. Sedert oktober 2003 zijn een aantal werkgevers uit wetenschappelijke kringen bij aanwerving vrijgesteld van de betaling van een deel van de bedrijfsvoorheffing voor hun werknemers. De aldus uitgespaarde bedragen worden geherinvesteerd in de aanwerving van andere onderzoekers of in de ontwikkeling van wetenschappelijke activiteiten.

Sedert de inwerkingtreding van die maatregel heeft de overheid steeds geprobeerd om de voordelen ervan nog uit te breiden. Zo werd het toepassingsgebied verruimd en het vrijstellingspercentage opgetrokken om ertoe bij te dragen dat de Lissabondoelstelling wordt gehaald, die beoogt de investeringen in onderzoek en ontwikkeling op te krikken tot 3% van het bruto binnenlands product (bbp).

1) In het kader van de opmaak van de begroting 2013 zou in het hoofdstuk over de relancemaatregelen beslist zijn om de vrijstelling op te trekken tot 80%. Kan de staatssecretaris die informatie bevestigen?

2) De maatregel bestaat inmiddels tien jaar. Hoeveel geld werd sedert 2003 al jaarlijks via dit mechanisme geherinvesteerd in onderzoek en ontwikkeling en in innovatie? Wat is het aandeel van deze indirecte financiering in de algemene begroting die door de federale staat voor onderzoek en ontwikkeling wordt uitgetrokken?