Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9172

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 3 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Nationale Gezondheidsenquête 2013 - Financiering - Resultaten - Geografische spreiding van de geselecteerde gemeenten - Deelname aan de enquête - Aanmoediging

Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
sociaal onderzoek
volksgezondheid
gezondheidsstatistiek

Chronologie

3/6/2013Verzending vraag
27/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9172 d.d. 3 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Om een efficiënt gezondheidsbeleid te kunnen voeren dat beantwoordt aan de echte noden van de bevolking, is het van belang dat de overheid beschikt over betrouwbare, algemene en geactualiseerde gegevens over de gezondheid van onze medeburgers.

Daartoe worden door het WIV sedert 1997 geregeld in heel het land gezondheidsenquêtes gevoerd met de steun van de deelgebieden. Dergelijke enquêtes vonden al plaats in 1997, 2001, 2004 en 2008.

Voor 2013 gaf de minister de opdracht tot een nieuwe enquête. Gedurende het hele jaar zullen er gegevens worden verzameld op het terrein en de resultaten zullen tegen het einde van 2014 beschikbaar zijn.

Op basis van het Rijksregister worden gezinnen willekeurig uitgekozen in 158 gemeenten, die op hun beurt willekeurig zijn geselecteerd in de drie gewesten. De personen in de steekproef worden gekozen zonder onderscheid van leeftijd, nationaliteit of gezondheidstoestand, en indien ze daarin toestemmen worden ze thuis rechtstreeks ondervraagd door daartoe opgeleide medewerkers aan de hand van een schriftelijke vragenlijst. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de leefstijl die in verband staat met de gezondheid, zoals lichaamsbeweging, voeding, het gebruik van alcohol, drugs en tabak. Ze peilen ook naar het gebruik van allerlei vormen van gezondheidsverzorging, preventieve geneeskunde en de consumptie van geneesmiddelen, en de toegankelijkheid van de zorg voor de verschillende sociaaleconomische bevolkingsgroepen. De antwoorden die aldus verkregen worden, zijn natuurlijk vertrouwelijk en anoniem.

1) Deze enquête wordt met de steun van de deelgebieden uitgevoerd. Wat is het aandeel van elke overheid in de financiering van deze grote enquête?

2) Wanneer zullen de resultaten van deze enquête bekendgemaakt worden?

3) Is de minister op de hoogte van de geografische spreiding van de 158 gemeenten in de steekproef?

4) Werden er voorbereidende maatregelen getroffen omn gezinnen aan te moedigen om mee te werken aan deze enquête? Worden overheden of andere partners, zoals de gemeenten, hierbij betrokken om de mensen te wijzen op het belang van deze enquête en van hun actieve deelname daaraan?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2014 :

1. De organisatie van de Gezondheidsenquête 2013 is voorzien In het "Protocolakkoord tussen de Federale Regering en de in artikel 128, 130 en 135 van de Grondwet bedoelde overheden inzake de organisatie on financiering van een Gezondheidsenquête", gepubliceerd In het Belgisch Staatsblad op 10 juli 2012. In deel 2 van voor vermeld Protocolakkoord ("Specifiek Protocol"), paragraaf 2.6, wordt de volgende verdeelsleutel voor de financiering van de gezondheidsenquête 2013 door de Opdrachtgevers bepaald:

• Federale Regering : 61,6 %

• Vlaamse Gemeenschap : 23,4 %

• Franse Gemeenschap : 11,8 %

• Waalse Gewest : 7,5 %

• Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie 5,7 %

Voor de financiering van de gezondheidsenquête 2013 werd het budget bepaald op 1.593.709 Bij toepassing van voor vermelde de verdeelsleutel impliceerde dit de volgende financiêle bijdrage van elk van de opdrachtgevers:

• Federale Regering : euro 822.354

• Vlaamse Gemeenschap : euro 372.928

• Franse Gemeenschap : euro 188.068

• Waalse Gewest : euro 119.628

• Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie : euro 90.841

2. De periode van de gegevensverzameling in het kader van de Gezondheidsenquête omvat het volledige kalenderjaar 2013. De resultaten van de enquête worden in de loop van het kalenderjaar 2014 gepubliceerd in 5 successieve rapporten: "Gezondheidsstatus", "Leefstijl", "Medische Consumptie, "Gezondheid en Samenleving" en "Sociale ongelijkheden In gezondheid".

3. Voor de Gezondheidsenquéte 2013 werden in totaal 158 gemeenten en steden geselecteerd. De procedure die hierbij werd toegepast, verzekert dat zowel kleine gemeenten als grote steden geselecteerd konden warden. Het aantal personen die voor deelname aan de enquête wordt uitgenodigd (dit is het aantal groepen) is hoger in de geselecteerde steden dan in de andere geselecteerde gemeenten. Een kaart van de voor de gezondheidsenquête 2013 geselecteerde gemeenten en steden kan in bijlage 1 warden teruggevonden.

4. Voor het bekendmaken van de gezondheidsenquête en voor het stimuleren van een deelname eraan, werd bij de start van het veldwerk een schrijven gericht aan alle burgemeesters van de geselecteerde gemeenten en steden (korte omschrijving van het project, affiches), met de vraag dit bericht op de nemen in het gemeenteblad. Aanvullend werd een landelijk persbericht gestuurd, die op heel wat weerklank kon reken in de audio-visuele en de geschreven pers. Voor geselecteerde huishoudens die effectief aan de enquête deelnemen wordt voorzien in een 'incentive van E 10 (onder de vorm van een cadeaucheck).

Bijlage 1: Geselecteerde gemeenten voor de Gezondheidsenquête 2013

Annexe 1: Communes sélectionnées pour participer à l'Enquête de santé 2013

Selected municipalities and number of selected groups in the HIS 2013